50 sårede houthi-oprørere skal evakueres fra Yemen

I denne uge forhandles der fred i Yemen, og for at sætte skub i forhandlingerne skal 50 oprørere evakueres.

En skrøbelig våbenhvile trådte i kraft i Yemen den 13. november, og fredsforhandlinger ventes at gå i gang i Sverige i denne uge (arkivfoto). (Foto: © Saleh Al-Obeidi, Ritzau Scanpix)

50 sårede houthi-oprørere skal i dag evakueres fra Yemens oprørskontrollerede hovedstad, Sanaa, oplyser den saudisk-ledede koalition, der kæmper på den yemenitiske eksilregerings side.

De sårede oprørere skal med et FN-fly fragtes til Muscat, hovedstaden i Oman, hvor deres skader kan blive behandlet.

Deres skæbne har været en stopklods ved tidligere forsøg på fredsforhandlinger mellem parterne i Yemen.

Ifølge koalitionen er det derfor et "tillidsopbyggende" tiltag forud for de fredsforhandlinger, der skal indledes i Sverige denne uge.

Koalitionen er indvilget i at stå for evakueringen, som FN's udsendte har efterspurgt af "humanitære årsager" samt for at "opbygge tillid".

Der er endnu ikke kommet nogen kommentarer fra FN eller houthi-oprørerne på oplysningerne fra den saudisk-ledede koalition.

En skrøbelig våbenhvile trådte i kraft 13. november. Men der har alligevel været spredte sammenstød i den vigtige havneby Hodeida. Her bliver over 70 procent af fødevarehjælpen til den nødstedte befolkning modtaget.

Ifølge FN er 14 millioner mennesker i fare for at sulte, medmindre en effektiv hjælpeindsats indledes nu. 60 procent af befolkningen har ikke længere adgang til lægehjælp.

/ritzau/