500 svenske rekrutter sendt hjem efter krænkelser: 'Det skete hele tiden'

Værnepligtige blev anklaget for at klynke, når de forsøgte at gøre opmærksom på problemer i et af Sveriges største regimenter.

Hundredvis af svenske værnepligtige fra Ledningsregementet i Enköping er blevet hjemsendt som følge af krænkelser. (Arkivfoto) (Foto: TOM LITTLE © Ritzau Scanpix)

Upassende sprog, kollektiv afstraffelse og mangel på mad og søvn.

Det er blot nogle af årsagerne til, at 500 rekrutter fra et af Sveriges største regimenter i denne uge er blevet sendt hjem på tidlig juleferie.

Rekrutterne er nemlig blevet udsat for alvorlige krænkelser af både andre værnepligtige og deres overordnede i Ledningsregementet - eller Kommandoregimet - i Enköping i Sverige. Det bekræfter regimentets ledelse over for flere svenske medier.

- Vi har set, at der er værnepligtige, som har oplevet en adfærd, der ikke er i orden hos os ved Ledningsregementet, siger regimentets kommunikationschef, Therese Timpson, ifølge Ritzau til Dagens Nyheter.

Totalt uacceptabelt

Allerede i oktober blev der ifølge Værnepligtsrådet, som er de værnepligtiges organisation, konstateret "uregelmæssigheder" i form af omfattende kollektiv afstraffelse i et af regimentets kompagnier - noget, det svenske medie Dagens Nyheter i første omgang rapporterede om.

Når de værnepligtige forsøgte at gøre opmærksom på det, blev de afvist af ledelsen, fortæller Værnepligtsrådets kommunikationschef, Olof Wärmlander.

- Værnepligtige følte, at deres overordnede latterliggjorde problemet og anklagede dem for at klynke, hvis de beklagede sig, siger han til SVT Nyheter Uppsala.

Han tilføjer, at det er totalt uacceptabelt, at ledelsen i regimentet misbruger deres magt over for de værnepligtige.

- Det her er mennesker, der er tvunget til at være her. Værnepligtige er ikke frivillige. At deres befalingsmænd misbruger deres autoritet med den konsekvens, at de værnepligtige har det rigtigt dårligt, er totalt uacceptabelt, lyder det fra Olof Wärmlander.

Blev slået i ansigtet

Ifølge en intern rapport bestod krænkelserne blandt andet af kollektive afstraffelser, en vulgær jargon, mangel på mad samt tvang til at deltage i aktiviteter på trods af skader og sygdom.

- Nogle gange var det fysiske ting - at nogen tog pokkers hårdt fat eller skreg én ind i ansigtet, fortæller en tidligere rekrut ved kompagniet til SVT.

Ifølge rekrutten har han selv oplevet at blive slået i ansigtet af sin overordnede. Samme overordnede kunne ifølge den tidligere rekrut også finde på at sige, at alle, der ikke kunne løfte over 100 kilo i bænkpres, "var bøsser".

- Folk tog det lidt forskelligt. Jeg antager, at det er sådan noget som det, der har gjort, at det er endt sådan her, siger han.

Ifølge rekrutten var de påståede krænkelser noget, der "skete hele tiden", men ifølge ham var udfordringerne også en vigtigt del af jobbet som soldat.

- Begrænsninger på mad, kollektiv afstraffelse og at skulle træne under sygdom eller med skader var jo noget, der skete hele tiden. Men man vælger alligevel at gøre det, og det skal efterligne krig. Det skal jo være udfordrende, siger rekrutten til SVT og tilføjer, at han dog ikke mener, at hans tidligere overordnede har handlet forkert.

Tavshedskultur har skjult upassende adfærd

Ifølge chefen for regimentet, Johan Axelsson, har de værnepligtige under deres uddannelse været udsat for ”et destruktivt lederskab”, hvor de er blevet udsat for ”en alt for høj belastningstrappe i forhold til deres uddannelsesniveau”.

Ifølge Axelsson skyldes problemerne, at enkelte individer har overskredet grænserne for, hvad man bør udsætte de værnepligtige for.

Men de individer er også blevet beskyttet af en tavshedskultur, som eksisterer i hele regimentet, og som har gjort det muligt, at krænkelserne kunne fortsætte.

- Det, vi har identificeret i undersøgelsen, er, at den tavshedskultur ikke bare findes på uddannelsesniveauet, men i hele regimentet. Og for at tage fat i det med det samme og håndtere det valgte vi at sende de værnepligtige hjem.

Ledere sendes på lynkursus

Også sidste år omkring juletid var det svenske forsvar ramt af en skandale, da et andet regiment, K3-regimentet i Karlsborg, og dets ledelse blev anklaget for at mobbe og afstraffe værnepligtige og rekrutter med blandt andet vold.

Kulturen i forsvaret trænger til en grundig overhaling, hvis ikke historierne skal fortsætte med at dukke op, lyder det fra Værnepligtsrådet.

- Det er ved at udvikle sig til en ren julesaga efterhånden. Sidste år var det K3, i år er det Ledningsregementet. Og hvis der ikke er noget, der ændrer sig i organisationen, kommer det her til at gentage sig, siger Olof Wärmländer til SVT Uppsala.

I løbet af denne uge skal de øverstbefalende på Ledningsregementet i Enköping ifølge Ritzau gennemføre et lynkursus, så de bliver bedre klædt på til at kunne håndtere problemerne.

Desuden har Ledningsregementet nedsat en arbejdsgruppe, der skal udvikle en plan for, hvordan uddannelsen af værnepligtige kan gennemføres på en bedre måde næste år.