5.000 kriminelle og 200 netværk: Der bliver flere udsatte områder i Sverige

Svensk politi kalder situationen akut, mens ser også forbedringer i visse områder.

Området Rosengård i Malmø er et af stederne, der klassificeres som særligt udsatte. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

61 områder i Sverige har så store problemer med kriminalitet, arbejdsløshed og mistillid til myndighederne, at de betegnes som ”udsatte”. I områderne findes der omkring 5.000 kriminelle fordelt på 200 kriminelle netværk.

Det skriver svensk politi i en ny rapport 'Utsatta områden 2017', der kortlægger udfordringer for politiet i områderne.

23 steder er situationen så kritisk, at områderne kategoriseres som ”særligt udsatte”.

Rigspolitichefen Dan Eliasson kalder ifølge Aftonbladet situationen ”akut”.

Også chefen for Politiets nationale operative afdeling (NOA), Linda Staaf, er bekymret over situationen.

- Volden er hårdere.

- Hensynsløsheden er større. Tidligere skød man i benet for at skræmme – nu skyder man i hovedet for at dræbe.

Sverige har trukket flere overskrifter de sidste par år efter en bølge af skuddrab, optøjer og brandstiftelse. Især i Malmø har politiet haft travlt med flere skyderier. Blandt andet da en 16-årig dreng i januar blev skudt og dræbt i bydelen Rosengård, der er på listen over de særligt udsatte områder.

Dengang betegnede Region Syds politichef, Klas Friberg, situationen i Malmø som alvorlig.

- Det er jo en alvorlig situation i Malmø, når det gælder bandekriminalitet og dødelig vold. Der er alt for mange unge mænd, som er blevet slået ihjel her, sagde han.

Børn tiårsalderen involveret i narkohandel

Linda Staaf siger ifølge Aftonbladet, at kriminaliteten i de hårdeste ramte områder har taget i de helt små. Lokale unge både sælger og køber stoffer, og at ”ære” og ”respekt” spiller en stor rolle. De 15-25 årige tegner sig for størstedelen af kriminaliteten, og de endnu yngre tages med i faldet.

- Man værner om sit territorium og gengældelse er meget almindeligt, siger hun og fortæller om, hvordan børn helt ned i 10-årsalderen henter våben og stoffer til ældre kriminelle, og at de nærmest uddannes i kriminalitet.

I de særligt udsatte områder har politiet også fået mere arbejde, fordi offentligt ansatte flere steder ikke kan arbejde uden politibeskyttelse. Selv med politibeskyttelse kan arbejdet være en udfordring, da betjentene også oplever at blive angrebet i arbejdstiden.

Kriminaliteten påvirker også de erhvervsdrivende i områderne, der oplever vold, hærværk, trusler og afpresning i sådan grad, at forsikringsselskaberne siger fra og de lokale forretninger må lukke og slukke.

Antallet af de særligt udsatte områder er steget i forhold til sidste år, men politiet siger dog, at det skyldes, at man behandler dataen anderledes.

- Det skyldes hovedsageligt, at vi nu har en bedre forståelse for problemerne i disse områder – fremfor at situationen er blevet forværret sammenlignet med sidste år, siger Linda Staaf i en pressemeddelelse.

Dan Eliasson fra Rigspolitiet siger dog også, at man i nogle områder ser en positiv udvikling, men at arbejdet tager tid.

Politiet efterlyser hjælp fra andre aktører i lokalområdet og siger, at situationen ikke kan forbedres, hvis ikke forældre, religiøse samfund og frivillige organisationer også hjælper til.