50.000 sulter og tørster ihjel på gold bjergtop i Irak

Situationen er desperat for stor gruppe kurdere, som er flygtet fra den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat. Mange børn er allerede døde af tørst.

Foto af yazidier på flugt fra byen Sinjar i det nordlige Irak. (© Scanpix)

50.000 kurdiske fordrevne i det nordlige Irak befinder sig i et grufuldt dilemma:

Enten kan de blive på den golde bjergtop, som de er flygtet til - uden mad og drikke. Eller også kan de forlade bjerget og risikere blive slagtet af de ekstremistiske islamister fra Islamisk Stat (IS) - gruppen, som har indtaget store dele af Irak og tidligere kaldte sig ISIS.

En højtstående embedsmand i det kurdiske selvstyre i Nordirak siger til Reuters, at de fordrevn risikerer at dø af sult i løbet af 24 timer, hvis ikke de får hjælp.

Børn døde af tørst

Nyhedsmagasinet Time citerer FN's børneorganisation UNICEF for, at 40 børn allerede i går, tirsdag, var døde af dehydrering på bjerget.

De fordrevne tilhører den kurdiske gruppe yazidierne og flygtede, da IS fortrængte den kurdiske hær fra byen Sinjar.

Siden har de kurdiske styrker meddelt, at de vil gå i offensiven mod IS, og at man vil genoptage samarbejdet med Iraks hær.

Men det er tvivlsomt, om det vil hjælpe personerne på bjerget. Og FN og private organisationer siger, at de ikke kan nå frem.

- Det er umuligt at komme frem til dem med bil, fordi alle tilkørselsveje er kontrolleret af IS, siger Donatella Rovera fra Amnesty International til Time.

Djævledyrkelse

Yazidier er særligt udsatte under den nuværende konflikt i Irak, fordi islamisterne i IS hader dem særlig intenst.

Den kurdiske gruppe følger oldtidsreligionen zarathustrisme, som det sunnimuslimske IS opfatter som djævledyrkelse.

IS indfører streng sharia-lovgivning overalt, hvor de vinder frem, og slår hårdt ned på alle befolkningsgrupper, som ikke anerkender deres ekstreme tolkning af islam.

Gruppen har tidligere offentliggjort billeder, som de siger viser henrettelser uden rettergang af yazidiske mænd.

FacebookTwitter