516 personer på en uge: I Frankrig vaccinerer de i slowmotion

Præsident Macron raser over sløv vaccine-start. Halvdelen af befolkningen vil ikke vaccineres mod covid-19  

En sygeplejerske på Antoine Balmes-hospitalet i Montpellier er i gang med at forberede en dosis af den vaccine fra Pfizer-BioNTech, som omkring halvdelen af franskmændene er skeptiske overfor. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO)

Fiasko. Skandale. Pinligt.

Franske eksperter og kommentatorer lægger ikke fingrene imellem, når de evaluerer den første uge med coronavaccinationer i Frankrig, hvor kun 516 franskmænd er blevet vaccineret.

EU-landene begyndte at vaccinere med BioNTech-Pfizer-doser den 27. december. Søndag havde Tyskland vaccineret godt 240.000 borgere, mens Danmark rundede de 45.000 vaccinationer. Samme dag lød det officielle franske tal på 516 personer.

- Vi vaccinerer i samme tempo, som en familie går søndagstur, lød det fra en rasende præsident, Emmanuel Macron, i går i avisen Le Journal du Dimanche.

Ganske vist havde præsidenten ikke givet et egentligt interview, men dele af det præsidentielle raserianfald var blevet lækket til avisen, der således også kunne citere Macron for, at ”tingene skal ændre sig hurtigt og ændre sig meget”.

Halvdelen er vaccineskeptikere

Grunden til den langsomme vaccineopstart i Frankrig skyldes især en udbredt vaccineskepsis blandt franskmændene.

Ifølge en måling for analyseinstituttet IPSOS vil 46 procent af franskmændene slet ikke lade sig vaccinere mod covid-19 (mod 30 procent af tyskerne og 21 procent af briterne, mens det kun er 16 procent af danskerne, som ikke ønsker det).

Derfor har Frankrigs regering og sundhedsmyndigheder anlagt en langtrukken strategi, der skal undgå at skræmme vaccineskeptikerne, og som skal afskære oppositionen fra at komme med anklager om arrogance og hastværk.

Således har Frankrig i den første vaccineuge udelukkende vaccineret plejehjembeboere, men først efter at de aldrende medborgere har konsulteret en almenpraktiserende læge og har givet samtykke til at blive vaccineret.

Vaccineskeptikerne – også kaldet anti-vaxxers – har længe fyldt i den franske debat; allerede i 2019 viste en Gallup-undersøgelse, at hver tredje franskmand mener, at ”alle vacciner er farlige”.

Læg dertil et massivt bureaukrati i det stærkt centraliserede Frankrig, hvor de regionale sundhedsmyndigheder oven i købet lader til at være blevet lammet af jule- og nytårshelligdage, selv om franskmændene – ganske som alle andre europæere – den 17. december vidste, at EU-landene kunne begynde at vaccinere den 27. december.

Målsætning om en million i januar

Frankrigs premierminister, Jean Castex, erklærede i begyndelsen af december, at en million franskmænd ville være vaccineret i slutningen af januar.

Olivier Veran, den franske sundhedsminister, var i dag forbi et vaccinationscenter i Paris. (Foto: Witt Jacques/Pool/ABACA © Witt Jacques/Pool/ABACA)

Allerede i sin nytårstale kritiserede præsident Macron sit lands vaccinetempo: Fra 27. december til nytåraften blev blot 352 franskmænd vaccineret, og dét fik præsidenten til at erklære, at ”jeg accepterer ikke, at tingene går langsomt uden grund”.

Men først efter Emmanuel Macrons vredesudbrud søndag og et hastemøde i dag i Elyséepalæet er der imidlertid komme mere fart på vaccinationerne i Frankrig.

Sundhedsminister, Olivier Véran, erklærede tidligere i dag, at ”flere tusinde” personer er blevet vaccineret i løbet af mandagen:

- Til aften har vi 27 fungerende vaccinationscentre, der er i gang med at vaccinere sundhedspersonale, lyder fra sundhedsministeren, som tilføjer, at der i slutningen af denne uge vil være ”hundredevis” af vaccinationscentre over hele Frankrig.

Senere på ugen modtager præsident Macron også en rapport med nye anbefalinger til en hurtigere udrulning af vaccineprogrammet.

Blandt de forventede anbefalinger er muligheden for at blive vaccineret på landets apoteker, hos praktiserende læger samt hos mobile vaccineteam anført af Forsvaret eller Røde Kors.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter