519 ulykker og 8.424 døde: Kun USA overgår Rusland i flyulykker

Et russisk passagerfly, der i går styrtede ned nær Moskva, kan skabe bekymring frem mod sommerens VM-slutrunde.

Redningsfolk har indtil nu kun fundet to ud af de 71 omkomne efter flystyrtet. (Foto: Yuri Kochetkov © Scanpix)

Det er stadig uvist, hvad der i går fik et russisk passagerfly fra selskabet Saratov Airlines til at styrte ned, få minutter efter at det var lettet fra Domodedovo-lufthavnen i Moskva.

Men selvom myndighederne stadig leder efter lig blandt vragdelene, er det dog sikkert og vist, at ingen af de 65 passagerer og seks besætningsmedlemmer overlevede styrtet.

Ulykken føjer sig til en i forvejen omfattende statistik for russisk luftfart. Siden 1945 har 8.424 mennesker mistet livet i 519 ulykker med russiske flyselskaber.

Det viser tal fra Aviation Safety Network.

Dermed er Rusland kun overgået af USA, hvor 10.714 er omkommet i 821 ulykker.

Flere år med øget fokus på sikkerheden

Ifølge Ole Kirchert Christensen, der er ansvarshavende redaktør hos netmediet check-in.dk, har landene fra det tidligere Sovjetunionen haft relativt mange ulykker - særligt frem til 2012.

Siden da har man i Rusland haft mere fokus på flysikkerheden.

- Der har været en del flyselskaber, der har haft flyveforbud i Europa, og det har man så taget konsekvensen af og opgraderet sikkerheden.

- Og så har man i større omfang købt vesteuropæisk producerede fly til nogle af de helt store russiske privatejede flyselskaber, siger Ole Kirchert Christensen.

Saratov Airlines blev i 2015 udelukket fra at operere internationale flyvninger, da myndighederne på et uanmeldt besøg opdagede, at andre end flypersonalet havde adgang til cockpittet. I 2016 fik man igen lov at flyve internationalt.

Det nedstyrtede fly er dog af typen AN-148, der udelukkende flyver på indenrigsruter. Saratov Airlines oplyser i dag, at man har besluttet at holde samtlige seks fly af samme type på jorden, mens årsagen til ulykken undersøges.

- Vi ved fra år tilbage, at der var rigtig mange gamle russiskproducerede fly, der ofte var involveret i ulykker. Men det her fly var lige knap otte år gammelt, så det er faktisk et nyere fly, siger Ole Kirchert Christensen.

Kan skabe uro frem mod VM

Til sommer er Rusland vært for VM i fodbold, og det betyder hundredtusindvis af fans fra hele verden, der skal transporteres rundt til slutrundens kampe. De afvikles fra Sankt Petersborg i øst til Jekaterinburg i Uralbjergene to tusind kilometer længere mod øst.

- Derfor kommer den seneste ulykke ret uheldigt for de russiske myndigheder – netop fordi de står foran et fodbold-VM, hvor der bliver brug for rigtig meget transport med russiske flyselskaber, forklarer Ole Kirchert Christensen.

Han understreger dog, at der ikke nødvendigvis er grund til bekymring blandt de mange fodboldfans, der planlægger at flyve mellem de russiske VM-byer.

- Det kommer an på, hvad årsagen til flystyrtet er, og det ved man ikke på nuværende tidspunkt. Så længe vi ikke kender den, er det svært at vurdere, om der er risici ved at sætte sig ombord på indenrigsflyvninger under VM, siger Ole Kirchert Christensen.

De russiske myndigheder afviser på nuværende tidspunkt at spekulere i årsagen til styrtet. Men efterforskere har fundet begge de sorte bokse fra flyet, der kan være med til at opklare, hvad der skete i de få minutter, flyet var i luften.

Facebook
Twitter