52 kriminelle netværk og 1.500 kriminelle hærger Stockholm

Her og nu er mere synligt politi løsningen, men bandekriminalitet vil længe være et svensk problem, siger ekspert.

Mange af dem, som udfører kriminaliteten i Stockholm, er mindreårige. 14-15-årige tilbyder sig som lejemordere, lød det i går fra politikommissær i Sveriges Nationale Operative Afdelind, NOA, Carin Götblad. (arkiv) (Foto: © CHRISTINE OLSSON, Ritzau Scanpix)

Det kan godt være med til at dæmpe urolighederne og bandekriminaliteten i Stockholm for en periode, at svensk politi nu får hjælp fra hundredevis af kollegaer fra hele Sverige.

Men mere politi på gader og stræder har ikke nogen længerevarende effekt på bande- og narkokriminaliteten. Det er Sverige allerede et bevis på, siger David Sausdal, der er kriminolog ved Lund Universitet.

- Det har stået på de seneste ti år i Sverige, hvor bandekriminaliteten og volden kun er steget. Kigger man tilbage, er der ikke de store håb at hente, men man har heller ikke brug for at sidde på hænderne, som man jo lidt har gjort i Sverige. Politiet skal vise, at det tager det seriøst, siger han.

Derfor vil det have en effekt nu og her, ligesom det også vil give tryghed i befolkningen at vide, at politiet er massivt til stede i det offentlige rum, forklarer David Sausdal.

- Men det er kun et plaster på såret. I forhold til at løse bandekriminaliteten og den vold, der følger med, kommer det her ikke til at løse det. Det gør det lange seje træk med en social forebyggende indsats, siger han.

Skuddrab og eksplosioner

I går besluttede svensk politi at kalde ekstra mandskab ind fra andre politikredse i Sverige. De vil være udstationeret i Stockholm-området de næste to uger.

De seneste måneder er flere konflikter mellem kriminelle fra bandemiljøet nemlig blusset op, og det har betydet ekstraordinært mange skyderier, skuddrab på åben gade og eksplosioner i blandt andet boligområder.

Men det er svært at knække de kriminelle netværk. Blandt andet fordi nogle af de ledende personer i banderne opholder sig i udlandet.

- Opklaringsprocenten på de her skudepisoder, skuddrab og sprængninger er ekstremt lav i Sverige, så man kan true med lange fængselsstraffe lige så meget, man vil. Hvis man ikke fanger de kriminelle, virker det ikke, siger David Sausdal.

'Vi er nødt til at være endnu mere offensive og anholde flere personer', siger politiinspektør i Stockholm Hanna Paradis. (Foto: © JESSICA GOW/TT, Ritzau Scanpix)

Nødt til at anholde flere

Ifølge svensk politi har man registreret 52 kriminelle netværk og 1.500 personer koblet til disse.

Nogle af personerne sidder fængslet og er allerede dømt for én eller flere forbrydelser, siger Hanna Paradis, der er politichef hos Stockholms politi, til det svenske medie Expressen.

- Vi har flere igangværende konflikter, og noget er også øjebliksbilleder, som går op og ned i graden af alvorlighed.

- Vi er nødt til at være endnu mere offensive og anholde flere personer, tilføjer hun.

Siden jul har der været over 20 voldsepisoder i og omkring Stockholm, og det skyldes i høj grad, at der for tiden kæmpes om, hvem der skal sidde på handlen med narko i området.

Det er ifølge svenske medier som SVT, Expressen og TV4 især to hovedpersoner, som slås om magten i narkomiljøet, og deres håndlangere og slægtninge forsøger at ramme hinanden ved at bruge skydevåben og lave angreb med sprængstof.

Flere svenske medier omtaler en af de mistænkte hovedbagmænd som 'den kurdiske ræv', og de mener, at han angiveligt for tiden opholder sig i Tyrkiet. Den anden hovedperson bliver i medierne omtalt som 'grækeren'.

Expressen har spurgt svensk politi, om det er korrekt, at de mistænkte bagmænd, som styrer konflikterne i Stockholm, opholder sig i udlandet.

- Vi ser, at der er internationale forbindelser til flere lande, hvor vi har personer, der har indflydelse på situationen og på kriminaliteten, og det arbejder vi på. Jeg kan ikke sige, hvordan det kommer til at foregå, siger Hanna Paradis fra Stockholms politi til Expressen.

Hun bekræfter, at narkohandel især omkring Sundvall nord for Stockholm er en del af årsagen til, at det står så slemt til med bandekriminaliteten for tiden.

- Der er koblinger til narkomarkedet. Det er noget, man strides om, og som er en vigtig indkomstkilde for kriminelle netværk, så det er en relevant hypotese, men vi låser os ikke fast på Sundvall, uden at vi også ser på det mere bredt både i Stockholm-området og på landsplan.

Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, siger, at politiet skal kunne aflytte de kriminelle bander, så de bedre kan forhindre dem i at begå kriminalitet. (Foto: © 10060 Henrik Montgomery/TT, Ritzau Scanpix)

Justitsminister vil tillade aflytning

Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, gentog i går et budskab, som han tidligere har luftet; at politiet bør have mulighed for at benytte sig af samme værktøjskasse over for de kriminelle bander som over for terrormistænkte.

- Politiet skal have samme mulighed for at aflytte bandekriminelle miljøer. Altså, hemmelig aflytning for at forebygge kriminalitet, sagde han til SVT.

- Vi taler om grov, organiseret og fuldstændig hensynsløs kriminalitet, som selvfølgelig intet anstændigt samfund kan tåle.

Justitsministeren er af den overbevisning, at myndighederne lige nu gør alt, hvad der står i deres magt for både at opklare forbrydelserne og for at stoppe udviklingen.

- Der er en enorm mobilisering af alle tilgængelige ressourcer, sagde Gunnar Strömmer.