57 år efter berømt Luther King-tale kræver amerikanere igen retfærdighed

Demonstrationen sker på årsdagen for Martin Luther Kings 'I have a dream'-tale.

Demonstranterne vil have en politireform og et opgør med politivold og racisme.

'Black Lives Matter' står der på de flag, som demonstranter lige nu svinger med ved Lincoln-mindesmærket i Washington.

Flere tusind mennesker er mødt op til en demonstration under navnet "Get Your Knee Off Our Necks" - Få dit knæ væk fra vores nakke.

  • DeJuana Thompson fra organisationen "Woke Vote " bar et billede med Breonna Taylor, som blev skudt af politi i marts. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
  • Demonstranterne tættest på mindemærket sidder i rækker og med afstand for at mindske smitterisiko. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)
  • Også ude på græsset var demonstranter samlet. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)
  • De er mødt op for at sætte fokus på politivold og racisme. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)
  • I løbet af dagen vil der være taler fra blandt andet George Floyd og Jacob Blakes familier. (Foto: Michael M. Santiago © Scanpix)
1 / 5

Demonstrationen sker, nøjagtig 57 år efter borgerrettighedsaktivist Martin Lutker King Jr. sagde de fire legendariske ord på selvsamme plads: 'I have a dream' (jeg har en drøm).

Det samme har de fremmødte demonstranter.

De vil have en politireform og et opgør med politivold og racisme.

- Meget har ændret sig, men meget er også stadig det samme. Sorte mennesker bliver dårligt behandlet. Det er uheldigt og unødvendigt. Vi bliver nødt til at stoppe og tænke over, hvad der sker, lyder det fra en af de fremmødte demonstranter.

Et råb om (race)retfærdighed

Sommeren har været præget af uroligheder, efter den sorte amerikaner George Floyd mistede livet under en anholdelse i maj måned. Senest har skudepisoden i Kenosha, hvor en sort mand blev skudt i ryggen af politiet, været ekstra benzin på bålet.

George Floyd, Jacob Blake, Breonna Taylor og Trayvon Martins familier skal blandt andet tale i løbet af demonstrationen, der starter med en en række taler ved Lincoln-mindesmærket. Herefter vil de gå til Martin Luther Kings mindesmærke.

I videoen kan du se et klip fra Jacob Blakes fars tale.

Ifølge Lillian Gjerulf Kretz, DR Nyheders korrespondent i USA, er der en særlig grund til, at arrangørerne prøver at binde Martin Luther King sammen med de to mænd.

- Man vil sende et budskab om, at Martin Luther Kings råb om raceretfærdighed er lige så relevant i dag, som det var for 57 år siden, siger hun og påpeger, at myndighederne forventer, at omkring 50.000 mennesker vil møde op.

  • Her ankommer borgerrettighedsaktiviten Al Sharpton til demonstrationen, som er grundlæggeren bag organisationen National Action Network (NAN). Kvinde i midten bærer en maske med tal, der viser antallet af minutter og sekunder, en politibetjent sad på George Floyds nakke. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
  • Martin Luther Kings barnebarn og søn har været blandt dagens talere. Her står de ved åbningen til Lincoln-mindesmærket. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
  • 'Vi skal besejre' står der på skiltet. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)
  • Også nede på græsset er stemningen høj. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)
1 / 4

- Myndighederne vil sørge for at være talstærkt til stede, men 'uden at provokere'. USA er en krudttønde lige nu, særligt efter den 29-årige Jacob Blake blev skudt syv gange i ryggen af politiet i weekenden. Og mens et flertal af amerikanere støtter de fredelige demonstrationer, har de også fået nok af uroligheder, plyndringer og hærværk. Derfor vil tryghed i gaderne få afgørende betydning for det kommende præsidentvalg, siger hun.

Lillian Gjerulf Kretz har svaret på spørgsmål om det amerikanske præsident valg. Du kan læse hendes svar på Trumps vindermuligheder, bekymringer og kernevælgere her.