5800 bådflygtninge reddet i Middelhavet - på en weekend

Migranter i tusindvis tager stadig den farlige rejse over Middelhavet mod Europa. Alene denne weekend er mere end 5.000 blevet reddet.

Libyen er det land, hvor størstedelen af bådene med migranter sejler fra. Her ankommer en gruppe flygtninge til Catania på Sicilien, efter at være blevet samlet op af den italienske kystvagt. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © AFP/Scanpix)

Alene denne weekend er op mod 5.800 bådflygtninge blevet reddet i Middelhavet, og dermed fortsætter mennesker i tusindvis med at tage den farlige vej til søs mod Europa.

En overfart, der denne weekend har kostet 10 af dem livet.

Alene søndag samlede redningsfartøjer 2150 migranter op.

Redningsoperation langt fra slut

Tallene stammer fra den italienske kystvagt, der i operationer med franske skibe har bragt de mange tusinde i sikkerhed, efter de blev reddet ud for Libyens kyst.

Men redningsoperationerne er langt fra slut.

Det forventes, at det milde forårsvejr og det rolige hav om sommeren vil betyde, at omkring 200.000 flygtninge vil ankomme til Italien i løbet af 2015. Det er 30.000 flere end sidste år, viser en forudsigelse fra det italienske indenrigsministerium.

Rejser i synkefærdige både

Netop Libyen er det land, hvor størstedelen af bådene proppet med migranter sætter kurs mod Europa fra. Foråret og sommeren, når vejret i området er bedst, er den periode, hvor der normalt bliver sendt flest både af sted.

På de ofte synkefærdige bådes rejse mod Europa sker der igen og igen ulykker, som sender migranterne i druknedøden.

Årets hidtil største tragedie skete i april, hvor omkring 800 mennesker mistede livet, da en båd kæntrede på vej til Italien fra Libyen.

Kun 24 mennesker overlevede forliset, som er den værste dødsulykke i Middelhavet i årtier.

Flådeindsatsen tredoblet

Ulykken og andre lignende forlis i den seneste tid fik EU's ledere til på et topmøde i april at tredoble dets flådeindsats i Middelhavet og slå hårdere ned på menneskesmuglernes netværk.

Samtidig har det skabt en ophedet diskussion i EU om, hvorvidt der skal laves et kvotesystem, der fordeler migranter mere ligeligt mellem medlemslandene.

/ritzau/dpa/DR Nyheder