6 facts, der kendetegner amerikanske skoleskyderier

Skoleskyderier er et stigende problem i USA, og flere kendetegn går som oftest igen.

Endnu en gang bliver en skole ramt af skyderi i USA. Skoleskyderiet i Florida igår, var det 18. i år. (Foto: EPA/Giorgio Viera © Scanpix)

Sent igår dansk tid blev USA ramt af endnu et skoleskyderi. 17 elever blev dræbt, og det har endnu engang fået en debat til at blusse op: Skal det være sværere at få fat i våben?

Nej, siger Paul Ryan, der er formand for Repræsentanternes Hus.

Det selvom der alene i år har der været 18 skyderier på eller omkring skoler i USA, og i de fleste tilfælde, er der flere kendetegn, der går i gen. Læs hvilke herunder.

1. Mentalt ustabile gerningsmænd

Langt størstedelen af dem, der begår skoleskyderier, er mænd.

De fleste gerningsmænd er mentalt ustabile. I de fleste tilfælde kan man efterfølgende se, at vedkommende har vist tegn på sine intentioner, inden skyderiet fandt sted.

Blandt de seneste skyderier har man senere fundet ud af, at gerningsmændene har vist tegn på et ustabilt mentalt helbred.

2. Mobning spiller ofte en rolle

Et ud af seks skyderier sker efter en konfrontation eller diskussion med gerningsmanden.

Mobning bliver ofte sat i forbindelse med skoleskyderier. For det meste sker skoleskyderierne, fordi gerningsmændene føler sig sat i boks som offer. De vil have hævn eller rette op på noget, de føler er uretfærdigt. Alligevel er det meget sjældent, at gerningsmanden går direkte efter personer, der har mobbet dem, forklarer skolepsykolog Izzy Kalman i en undersøgelse for study.com.

3. Våben kommer fra hjemmet

En stor del af de våben, der bliver brugt i skoleskyderier, kommer fra gerningsmandens eget hjem. Mange børn har adgang til våben derhjemme, som ikke er låst væk, skriver New York Times.

Flere virksomheder driver forretning på forældrenes frygt for skoleskyderier – de sælger skudsikre rygsække og tavler.

4. Skolerne forbereder eleverne på skoleskyderi

Skoleskyderierne er blevet så udbredte, at to ud af tre skoledistrikter laver øvelser med eleverne, så de ved, hvad de skal gøre, hvis det skulle ske på deres skole – ligesom vi herhjemme holder brandøvelser. Ifølge CBS News er det i 19 stater påkrævet af skolerne, at de holder den slags øvelser.

5. Der sker et skoleskyderi om ugen i USA

Antallet af skoleskyderier i USA er steget de seneste år. Der har været små 300 skoleskyderier siden 2013 – det er i gennemsnit et skyderi om ugen ifølge Everytown for Gun Safety.

6. Skoler og arbejdspladser bliver oftest ramt i masseskyderier

Flere end halvdelen af de masseskyderier, der finder sted i USA, sker på en skole eller en arbejdsplads. Andre steder, der optræder flere gange, er shoppingcentre og restauranter.

Definitionen på et skoleskyderi

Gun Violence Archive, som kortlægger skudepisoder i USA, har lavet følgende definition på et skoleskyderi:

  • Det skal foregå på en skoles grund. Skyderiet skal finde sted i skoletiden eller i forbindelse med skolerelaterede aktiviteter.

  • Definitionen på et masseskyderi er, når fire personer eller derover bliver skudt eller dræbt.

  • Det læner sig op ad FBI's definition på massemord, der netop defineres ved, at mindst fire mennesker bliver dræbt.

Andre facts om USA og våben

En ud af tre personer i USA kender en, der er blevet skudt. I gennemsnit bliver 86 personer slået ihjel med skydevåben hver dag – 31 af dem bliver myrdet, 55 af dem er selvmord.

Mange børn har skydevåben tæt på livet. En ud af fire teenagere har været vidne til et skyderi. Drab med skydevåben er den næststørste dræber – lige efter biluheld – for unge op til 19 år i USA.

Det oplyser interesseorganisationen mod vold med skydevåben, Brady Campaign.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter