600 millioner børn vil ikke kunne få rent vand i 2040

Klimaændringer og større vandforbrug er skyld i vandmangel, viser ny rapport.

Nye tal viser, hvor mange børn, der lever i områder med ekstrem mangel på vand, og hvilken indflydelse klimaforandringerne har og får for adgangen til vand (Foto: © UNICEF/UN052531/Ayene)

I Danmark er det en selvfølge, at vi nemt kan få slukket tørsten ved blot at åbne for den kolde hane.

Men den luksus har de ikke alle steder i verden.

Lige nu har 36 lande ikke nok vand, og om 20 år vil problemet have vokset sig så stort, at ét ud af fire børn på verdensplan bor i et område, hvor adgangen til rent vand er begrænset.

Sådan lyder forudsigelsen i en ny rapport, som FN’s børneorganisation, Unicef, offentliggør i dag.

- Omkring 600 millioner børn risikerer at blive hæmmede i deres opvækst, blive mere syge eller ganske enkelt ikke at kunne overleve, lyder det fra generalsekretær i Unicef Danmark Steen Andersen.

Ifølge generalsekretæren kan udviklingen betyde, at børnedødeligheden vil stige igen, efter at være faldet markant de sidste 25 år.

Ingen vand eller forurenet vand

Manglen på vand skyldes en kombination af klimaændringernes effekter og en stigende efterspørgsel på vand, forklarer Steen Andersen.

- Nogle steder er der måske masser af vand, men vandet er forurenet, for eksempel hvis der sker vandstigninger, så saltvand skyller ind over ferskvandsområder, så noget af det vand, man tidligere har kunnet bruge pludselig ikke kan drikkes mere, siger generalsekretæren i Unicef.

Ifølge Steen Andersen er der ikke nogen grund til at give op på forhånd, selvom det bliver en kamp mod uret.

- Regeringer bør sætte ind omkring kampen mod klimaændringer, men også sikre bedre vandforsyning til områder, hvor vi statistisk ved, det vil være et problem. Der er trods alt 20 år til, så det kan nås endnu, men det er på høje tid at gøre noget ved det, siger Steen Andersen.

Facebook
Twitter