6,6 millioner har mistet deres arbejde i USA på en uge

Den højeste arbejdsløshed i USA siden 1930'erne. Det gør, at dansk eksport står foran rædselsår, siger økonom.

Amerikanere, der har mistet deres job, står i kø for at få udbetalt understøttelse i Fort Smith i delstaten Arkansas. (Foto: NICK OXFORD © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

6,6 millioner mennesker har i den forløbne uge mistet deres arbejde i USA og søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse.

Det kommer oven i de ti millioner nye ledige fra de to foregående uger, oplyser regeringen.

Arbejdsløshedsprocenten stiger til 12 eller mere, skriver Washington Post. Siden midten af marts har 17 millioner mistet deres job i USA.

Og økonomer spår, at USA endnu ikke har set slutningen på nedgangen. Flere millioner amerikanere ventes i de kommende uger at slutte sig til de 17 millioner, der de seneste uger har stillet sig op i køen af arbejdsløse.

Det er et meget stort chok, der hurtigt vil forplante sig til europæisk og dansk økonomi, siger økonomer herhjemme.

Det er den højeste arbejdsløshed i USA siden depressionen i 1930'erne.

- Og der er desværre ikke noget, der tyder på, at nedturen stopper, siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

- Den eksplosive stigning i ledigheden er en meget alvorlig og bekymrende udvikling. Den voldsomme stigning i ledigheden risikerer simpelthen at sende amerikansk økonomi ud i en dyb negativ økonomisk spiral, vurderer han.

Det kan få store konsekvenser for dansk økonomi.

Man må knytte håbet til de hjælpepakker, der er vedtaget i Kongressen i Washington på 2200 milliarder dollar. At de kan bremse "den vanvittige stigning", siger Stramer.

Ifølge cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen er USA tæt på at have sat hele jobfremgangen siden finanskrisen i 2008 over styr.

Forbrugerne er motoren i amerikansk økonomi. Men med den hast arbejdsløsheden stiger, styrer USA mod en kraftig recession, mener han.

- Udviklingen i USA er utrolig trist for amerikanerne, men det vil også sætte dybe spor i resten af verdensøkonomien og dansk eksport. Lavere vækst i amerikansk økonomi vil trække hele verden ned i tempo, og dansk eksport står over for et sandt rædselsår, siger Allan Sørensen.

/ritzau/

Facebook
Twitter