66.537 døde i marts: Brasilien sætter coronarekord, mens landet er ramt af politisk kaos

Præsident Bolsonaro har udskiftet flere topministre og bliver anklaget for kupforsøg.

I Sao Paulo bliver natten taget i brug for at nå de mange begravelser af coronapatienter. (Foto: Miguel Schincariol © Scanpix)

Inden året er omme, kan Brasilien have overhalet USA som det land i verden, hvor flest mennesker er døde med coronavirus.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra viruseksperten Miguel Nicolelis, der har været koordinator for det pandemiske beredskab i den nordøstlige del af Brasilien.

I øjeblikket har amerikanerne i alt registreret over 230.000 flere dødsfald med covid-19 end Brasilien. Men de brasilianske tal slår i øjeblikket alle tidligere rekorder.

Onsdag blev der registreret 3.869 nye coronadødsfald, og dermed endte det samlede tal for marts på 66.573 døde. Begge tal er de højeste under pandemien. Faktisk er dødstallet for marts dobbelt så højt som i juli 2020, der var den hidtil værste måned.

- Vi har overgået niveauer, man aldrig havde forestillet sig i et land med et offentligt sundhedssystem, en historie med effektive vaccinationskampagner og sundhedspersonale i verdensklasse, siger Miguel Nicolelis til tv-stationen ITV.

Han forudser, at det næste stadie i krisen bliver sundhedsvæsenets kollaps.

Voldsom anden bølge

Som mange andre lande i verden befinder Brasilien sig midt i en anden bølge af coronavirus, efter smittetrykket dykkede i slutningen af 2020.

Men den brasilianske anden bølge er langt mere voldsom end næste alle andre steder på kloden.

Eksperter peger på flere medvirkende årsager.

For det første er landets coronastrategi præget af dyb uenighed. Brasiliens højreorienterede præsident, Jair Bolsonaro, er blevet verdensberømt for at bagatellisere coronavirus og for at være modstander af restriktioner. Men regionale ledere i landet sender det stik modsatte budskab, og derfor ved mange brasilianere ikke, hvad de skal tro.

Brasilien halter også langt efter andre store nationer, når det gælder vaccinationer. Kun 2 procent af befolkningen er færdigvaccinerede.

Endelig menes den særligt smitsomme brasilianske virusvariant P1 at spille en rolle. Varianten har tidligere været skyld i et stort coronaudbrud i Amazonas-millionbyen Manaus, hvor eksperterne ellers troede, at befolkningen havde udviklet flokimmunitet.

Se reportage fra virusudbruddet i Manaus:

Krav om rigsretssag

På trods af Brasiliens galoperende coronatal bliver sundhedskrisen overskygget af den politiske krise, landet befinder sig i, skriver CNN.

Mandag foretog præsident Bolsonaro en stor regeringsrokade, der kostede hele seks ministre jobbet. Blandt de fyrede var landets udenrigs-, forsvars- og justitsminister.

Fyresedlen til forsvarsminister Fernando Azevedo e Silva førte dagen efter til en udskiftning af cheferne for Brasiliens hær, søværn og luftvåben. Der hersker en smule uenighed om, hvorvidt de tre generaler sagde op, eller om de blev fyret, lige inden de nåede at gøre det.

Brasiliens nye forsvarsminister Walter Souza Braga Netto (uden uniform) præsenterede nye chefer for hæren, flåden og luftvåben onsdag. (Foto: Adriano Machado © Scanpix)

Situationen skaber bekymring for, om Bolsonaro er i gang med at miste opbakning i militæret, som hjalp ham med at komme til magten i 2018.

Jair Bolsonaro er selv tidligere kaptajn i hæren og spiller som politiker ofte på sin militære fortid.

Oppositionen i Brasilien mener, at præsidentens indgreb i militærets magtstruktur svarer til et kupforsøg.

Derfor kræver Bolsonaros politiske modstandere, at han bliver stillet for en rigsret, så han kan blive fjernet fra præsidentposten omgående.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk