70, 73, 76 og 78 år: De amerikanske præsidentkandidater kæmper med alderen

76-årige Biden er favorit til at tage kampen op mod 73-årige Trump.

De tre førende kandidater i Det demokratiske parti mødtes til en debat 15. oktober i Ohio. Fra venstre: Bernie Sanders, Joe Biden og Elizabeth Warren. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Da Donald Trump i 2017 indtog præsidentembedet og Det hvide hus var han 70 år og dermed den ældste nyvalgte præsident i USA nogensinde.

Og som vi nærmer os primærvalget, hvor partierne vælger deres præsidentkandidat, ser det ikke just ud til, at det er en vårhare, der skal tage kampen op mod nu 73-årige Trump.

Primærvalgene i Det demokratiske parti afholdes fra februar til juni, og Obamas vicepræsident, Joe Biden, fører lige nu Politicos meningsmålinger med 32 procent af stemmerne. Han er 76 år gammel.

Bag ham ligger Elizabeth Warren og Bernie Sanders på 20 procent hver. De er henholdvis 70 og 78 år gamle.

Spørger man Mette Nøhr Claushøj, er der en god forklaring på det. Hun har en master i amerikansk politik fra Columbia University og har tidligere rådgivet den danske ambassade i Washington.

- Der er meget usikkerhed i befolkningen udsprunget af Trump, og der er noget tryghed i at vende tilbage til nogle politikere, man kender i forvejen, fremfor at satse på et ubeskrevent blad, siger hun og uddyber:

- Uanset om man tager Biden, Warren eller Sanders, så har man kendt dem længe, ved hvad de står for og er trygge ved, at de kan indtage rollen uden at landet falder fra hinanden.

P3's nyhedspodcast Den daglige dosis dykker ned i de førende kandidater til at udfordre Trump:

Helbredsproblemer - og et 'ungt' talent

En af ulemperne ved den høje alder er dog risikoen for at blive ramt af helbredsproblemer. Det er hårdt arbejde at føre valgkamp, og under sidste valgkamp var kandidaternes helbred et taleemne. Det kulminerede, da Hillary Clinton sygemeldte sig med en lungebetændelse.

Og i oktober var frygten for kandidaternes helbred igen et emne, da Bernie Sanders blev nødt til lige at tage et par dage på langs på grund af et hjerteanfald.

- Men så var der en debat mellem kandidaterne 10 dage efter, hvor han klarede sig godt, og hvor han slet ikke virkede syg. Der var fuld skrue. Det fik bekymringerne til at forsvinde. Det var stadig Bernie - ikke en mand i kørestol, fortæller Mette Nøhr Claushøj.

Internt i Det demokratiske parti er man dog ifølge eksperter opmærksomme på problemet.

- Man taler internt i Det demokratiske parti om et generationsproblem. De tunge poster og dominerende skikkelser er gamle – og det kan man ikke leve på i mange årtier endnu. Man skal fremelske nye unge talenter - eller støtte dem, der kommer, så der er nogen til at tage over, siger hun.

Et af disse yngre talenter finder man som nummer fire i meningsmålingerne over Det demokratiske partis mulige præsidentkandidater.

Pete Buttigieg (udtales 'boot-edge-edge', hvis du vil prale over for vennerne) er 37 år gammel og står ifølge Politico til 7 procent af stemmerne.

'Mayor Pete' spås som lidt af en outsider i kampen. (Foto: scott olson © Scanpix)

Pete Buttigieg har været borgmester i South Bend, Indiana siden 2012 og er Afghanistan-veteran, tidligere Harvard-studerende og homoseksuel.

- Han er den eneste af de andre kandidater, der løbende klarer sig nogenlunde godt. Han ville være den yngste kandidat nogensinde med sine 37 år, siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun tror dog ikke, at han endnu er et realistisk bud.

- Hvis vælgerne går op i, at man kan slå Trump, så tror jeg ikke, han har en reel chance. Han er ung og uprøvet - og har ikke erfaring med at styre sådan et kæmpe apparat.

Sanders, Buttigieg, Warren og Biden er blot fire ud af 19 kandidater i feltet til at blive demokraternes præsidentkandidat. Det afgøres på partiets 'Democratic National Convention', hvor de delegerede vælger partiets præsidentkandidat. Den afholdes 13.-16. juli næste år.