70-årigt ungdomsikon vil skabe en socialistisk revolution: Corbyn er 'den almindelige brites talerør'

Portræt: Jeremy Corbyn har tiltrukket folkemængder, som andre politikere kun kan drømme om.

12. december kan meget vel blive Jeremy Corbyns sidste chance for at rykke ind i premierministerboligen Downing Street 10.

Ved det seneste valg i 2017 lykkedes det godt nok det britiske arbejderparti og partileder Corbyn at få det højeste antal stemmer i 20 år og dermed 30 ekstra sæder i det britiske underhus.

Jeremy Corbyn på gaden i Edinburgh, Skotland. (Foto: Andy Buchanan © Scanpix)

Men Corbyn og Labour tabte i sidste ende valget, og De Konservative kunne fortsætte ved magten, som de har siddet på i snart et årti.

Nu prøver Corbyn så igen, selvom han langtfra er ligeså populær, som da han blev partiformand i 2015. Men hvem er manden, der skal vælte Boris Johnson af pinden som premierminister?

Politisk aktiv i et halvt århundrede

Jeremy Corbyn har kæmpet på den britiske venstrefløj i noget, der ligner en menneskealder. Først i fagforeningerne, så i byrådene og siden begyndelsen af 1980'erne som medlem af det britiske parlament.

I mange år har den fløjlsklædte, skæggede socialist siddet på de bagerste rækker i parlamentet for Labour-partiet, men i 2015 skete der noget.

Jeremy Corbyn opførte sig, som han havde gjort, siden han indledte sit politiske liv som 15-årig. Men nu var tiden moden til, at briterne begyndte at høre efter.

Ene socialist blandt liberale

Jeremy Corbyn er vokset op i Shopshire, England, som den yngste af fire sønner af en ingeniør og en matematiklærer.

Corbyns politiske idealisme ligger ikke fjernt fra den, der herskede i hans barndomshjem.

Hans forældre, som begge var Labour-tilhængere, mødte hinanden i 1930'erne ved en fredsdemonstration i London til fordel for Spaniens republikanske modstandere af diktatoren Francisco Franco, og ifølge Jeremy Corbyns bror, Piers Corbyn, var politik et jævnligt tilbagevendende emne i diskussionerne omkring familiens spisebord.

Og det politiske engagement fik hurtigt sit tag i den yngste i Corbyn-familien.

Allerede i skoletiden blev Jeremy Corbyn selv Labour-tilhænger, og som 15-årig meldte han sig ind i Campaign for Nuclear Disarmament - en kampagne til kamp for afskaffelsen af atomvåben.

Skoletræthed og politisk start

Skolelivet var dog ingen dans på roser for Jeremy Corbyn, og efter en kort tid som studerende på North London Polytechnic stoppede han som 18-årig sin formelle uddannelse.

Herefter brugte han to år på frivilligt arbejde på Jamaica, inden han vendte hjem til England, hvor han i en årrække arbejdede i to forskellige fagforeninger.

Som 25-årig, i 1974, blev han valgt ind i rådsforsamlingen i Haringey i det nordlige London. Ni år efter blev han valgt ind i det britiske parlament for Labour i kredsen i Islington North - en post han har bevaret lige siden.

Corbyns dedikation til sit arbejde var der ikke tvivl om - faktisk kostede arbejdet ham fem år efter ægteskabet med den første hustru, Jane Chapman, som også blev valgt ind i Haringey i 1974.

- Politik blev vores liv. Han var ude de fleste aftener, og når vi ikke var til rådsmøder, var han i Labour-hovedkvarteret for at fotokopiere flyveblade, fortæller hun til den britiske tabloidavis Daily Mail.

Den dannede socialist

Selvom Corbyn ikke har en lang formel uddannelse, så er han blevet grundigt skolet i Labour. Det skete blandt andet, da en af partiets markante venstreorientede parlamentsmedlemmer, Tony Benn, tog Corbyn under sin vinge.

Corbyn var en blandt flere af de mere venstreorienterede nye parlamentsmedlemmer, som sammen med Benn forsøgte at fornye venstrefløjen i 1980'erne og finde nye løsninger på partiets udfordringer.

- Han var meget underspillet, men meget eftertænksom i alt, hvad han bidrog med, siger sociolog og venstrefløjsjournalist Hilary Wainwright til The Guardian, som også var medlem af gruppen.

En Corbyn-tilhænger i London sidste sommer. (Foto: Rob Stothard © 2015 Getty Images)

Vejen til formandskabet

Da den mere liberale Tony Blair vandt premierministerposten i 1997, måtte den venstreorienterede Corbyn se sig skubbet til de bagerste rækker af parlamentet, hvor han hele 533 gange stemte imod sine mere midtersøgende partifæller.

Corbyn stemte også flere gange imod sin ellers mere venstreorientere forhænger Ed Miliband, der var Labour-formand fra 2010-2015.

Ved valget i 2015, efter Labours nederlag til David Cameron og De Konservative, skulle det dog komme til at ændre sig. Ed Miliband trådte tilbage, og Jeremy Corbyn stillede op.

I første omgang blev Corbyn betragtet som chanceløs, men han blev hurtigt den førende kandidat. Til sine valgmøder talte han om kampen mod ulighed, om håb, om øget skattetryk på Storbritanniens rigeste - og tiltrak folkemængder, som andre politikere kun kan drømme om.

- Nogle gange må man lige knibe sig selv i armen. Okay, han er ingen Mick Jagger, men man kan jo se, at han har tændt et håb i alle de her mennesker, udtalte en af Corbyns kampagnemedarbejdere til The Guardian under et af hans valgmøder.

Jeremy Corbyn har blandt andet kæmpet for...

  • Anti-apartheid

  • Palæstinensisk solidaritet

  • Dyrerettigheder

  • LGBT-rettigheder

  • Atomnedrustning

  • Irsk selvstyre

Ikke alle var dog lige begejstrede for udsigten til Corbyn som formand for Labour.

- Hvis Jeremy Corbyn bliver leder, så vil vi ikke tabe som i 1983 eller i 2015 ved det næste valg. Så vil det være en deroute, muligvis total udslettelse, skrev tidligere premierminister og Labour-formand Tony Blair i en kronik i The Guardian forud for formandsvalget.

Også medierne langede ud efter Corbyn og kaldte ham og hans politik for forældet.

- Hvor de fleste af hans kammerater har modereret deres synspunkter, smidt fløjlsjakken og de grå jakkesæt, barberet skægget af og afmeldt deres abonnement på CND (Campaign for Nuclear Disarmament, -red.), så har han ikke ændret sig. Han er Islington Norths svar på Fidel Castro, udtalte journalist for The Telegraph Robert Hardman ifølge BBC.

Tony Blair (t.v.) og Jeremy Corbyn (t.h.) er trods partifællesskab ikke fans af hinanden. (Foto: Max Mumby/Indigo © 2015 Max Mumby/Indigo)

De indre kampe

Men da formandsvalget blev afholdt i september 2015, vandt Jeremy Corbyn overbevisende. Corbyns lederskab har dog været omstridt af partifællerne, som i sommeren 2016 fremsatte et mistillidsvotum og krævede, at Corbyn gik af.

Det skete, efter at to tredjedele af Corbyns skyggekabinet trak sig fra deres poster, kort efter at Remain-siden havde lidt nederlag ved brexit-folkeafstemningen i juni 2016.

Kritikere mente ikke, at Corbyn tydeligt nok havde bakket op om kampagnen for at blive i EU, og mange var i tvivl om lederens egentlige holdninger.

HVAD ER ET SKYGGEKABINET?

  • Skyggekabinettet er en flok udvalgte ledende politikere i oppositionspartiet.

  • Der udpeges en skyggeminister til hvert politisk område, der også er repræsenteret af rigtige ministre i den siddende regering.

  • Skyggeministrene udgør oppositionspartiets bud på ministre, skulle der komme et magtskifte.

Men formanden nægtede at bøje sig og henviste til det store mandat, som han fik ved formandsvalget året forinden.

- Parlamentsmedlermmerne vælger ikke formanden, det gør partiets medlemmer, lød det fra Corbyns støtter

'Honest Jeremy' - 'Ærlige Jeremy' står der på skiltet, som en tilhænger har taget med til en formandsdebat i august sidste år. (Foto: Matthew Horwood © 2016 Getty Images)

I september 2016 forankrede Jeremy Corbyn sin position, da han endnu engang vandt formandsvalget med knap 62 procent af stemmerne.

Corbyn-mania

Selvom Corbyn tabte til den ellers upopulære premierminister Theresa May ved parlamentsvalget i 2017, lykkedes det ham at få 40 procent af stemmerne, kun 2,4 procent efter de Konservative. Dermed kunne Corbyn fortsætte som Labour-formand med fornyet kraft.

- Der opstod en slags Corbyn-mania efter valget, og han havde en enorm appel blandt især unge vælgere, forklarer DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Corbyns tilhængere så ham som en person, der ikke ændrede holdning, men stod fast på sin socialistiske dagsorden - også selvom verden ændrede sig.

På Corbyns dagsorden er blandt andet en omfattende afprivatisering af landets infrastruktur samt et øget offentligt forbrug efter devisen, at Storbritannien "ikke skal være for de få, men de mange".

- Han blev set som et talerør for den almindelige mand i Storbritannien og påpegede de udfordringer, landet stod over for, i modsætning til den daværende premierminister Theresa May, der virkede som en robot, der ikke kunne relatere til det liv, som virkelige mennesker levede, siger Kim Bildsøe Lassen.

Men Corbyn-maniaen ser ud til at være forduftet siden 2017.

- Han er langt mere venstreorienteret end tidligere Labour-ledere, og mange briter føler sig utrygge ved ham som leder. Derudover er det svært at være leder for et parti, hvor totredjedele af parlamentsgruppen ikke mener, at han er en god leder, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

Anklager om antisemitisme

Jeremy Corbyn har også gentagne gange været under beskydning for at agere antisemitisk eller for ikke at tage behørig afstand fra antisemitiske holdninger.

I februar i år valgte syv Labour-medlemmer at forlade partiet og forsætte som løsgængere i parlamentet. De beskyldte partiet for ikke at håndtere spørgsmålet om brexit godt nok og for at være "antisemitisk".

Sidste år kom det frem, at Corbyn i 2012 havde udtrykt støtte for et vægmaleri, der i kritikeres øjne er antisemitisk. Billedet forestiller bankfolk, der spiller Matador på ryggen af underklassen. Men Labour-formanden afviser beskyldningerne:

- Antisemitter er gift og et onde i vores samfund, sagde Corbyn i begyndelsen af november i år.

Ikke mange briters kop te

Selvom Jeremy Corbyn er populær blandt mange unge vælgere, er han langt fra de fleste briters foretrukne kop eftermiddagste.

I en måling fra analyseinstituttet Opinion vender 58 procent fingeren ned, når de skal vurdere Corbyns præstation som partiformand. Kun 20 procent bifalder Corbyn, og dermed er han den absolut dårligst vurderede partileder.

I toppen af popularitetskonkurrencen ligger rivalen, han skal slå, nemlig premierminister Boris Johnson.

Kan Jeremy Corbyn genfinde magien og genskabe Corbyn-manien? Ellers kan valget 12. december blive hans sidste som leder for Labour.

Oprindeligt portræt publiceret i juni 2017.

Kilder: BBC, The Guardian, The Telegraph, The New Yorker, AP

FacebookTwitter