Tema Zikavirus

71.000 soldater holder øje med zika og sambarytmer

Militæret i Brasilien spiller en hovedrolle i bekæmpelsen af zikavirus.

Over hele Rio bliver der sprøjtet myggegift, som skal holde smitten på afstand. (Foto: CHRISTOPHE SIMON © Scanpix)

Det verdenskendte karneval i Brasilien begynder denne weekend, men det er ikke sambarytmer, kostumer og letpåklædte kvinder, der er fokus på forud for festlighederne. I stedet spiller myggearten aedes en af hovedrollerne.

Den er bærer af det for tiden meget omtalte zikavirus, som millioner af mennesker menes at være smittet med.

I kampen for at forhindre yderligere spredning er der alene i delstaten Rio de Janeiro indsat 71.000 soldater, der blandt andet skal omdele materiale, som informerer om virusset, og hvordan man kan beskytte sig mod det.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Trods risikoen for at blive smittet med zikavirus regner man i Rio med at modtage en million turister til årets karneval. 85 procent af sengepladserne på byens hoteller er blevet booket - det svarer til samme niveau som sidste år.

Området, hvor den store parade holdes, vil inden blive oversprøjtet med kemikalier, der skal holde myggene væk.

I alt vil der blive indsat 220.000 soldater rundt i Brasilien i forbindelse med tiltagene under karnevalet, oplyser forsvarsministeriet.

Målet er at nå ud til tre millioner mennesker i 356 byer og lokalsamfund. I en slags anden etape af indsatsen skal 50.000 militærfolk i samarbejde med repræsentanter fra sundhedsmyndighederne ud til særligt hårdt ramte områder, hvor aedesmyggen yngler.

  • Myggearten, der kan bære virusset, findes på 81 procent af Brasiliens landareal. Samme type myg kan også overføre febersygdommen dengue til mennesker.
  • Zikavirus mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte, hvis den vordende mor er blevet smittet inden fødslen.

/ritzau/dpa