72.000 døde i USA: Overdoser dræber flere end trafikulykker og skydevåben

Især opioider har været medvirkende til, at et rekordhøjt antal amerikanere døde af en overdosis i 2017.

ARKIV I en park i den amerikanske by Connecticut blev mere end 40 personer ramt af en overdosis samtidig. (Foto: John Sommers Ii © Scanpix)

Præsident Donald Trump har udråbt problemet med stoffer som national krise i USA, og nu understreger nye tal, hvor alvorligt problemets omfang er.

I 2017 døde omkring 72.000 amerikanere som følge af en overdosis. Det er en stigning på ti procent i forhold til året før og det højeste antal nogensinde i landet.

Det viser et estimat i en analyse, som det nationale center for sundhedsstatistik i USA, the Centers for Disease Control, har foretaget. Det skriver The New York Times.

72.000 omkomne på et år er væsentligt flere, end man nogensinde har registreret omkommet som følge af trafikuheld på et år. Det samme gælder for årligt dræbte ved skudepisoder og antallet af folk, der er døde af HIV på et år.

Opioider breder sig

Forskerne bag analysen peger på to hovedårsager til den negative udvikling. Den ene er, at flere bruger smertestillende medicin med såkaldte opioider, der er et stærkt vanedannende stof, som udvindes af opium.

Den anden hovedårsag er, at stofferne, som er i omløb i USA, generelt er blevet farligere.

Og især opioiderne er ved at udvikle sig til at kæmpe problem i USA. Myndigheder skønner ifølge the New York Times, at mere end to millioner amerikanere er afhængige af de stærke piller, som har vist sig så vanedannende, at en patient kan forvandles til narkoman på få dage.

Derfor er det ikke kun de udsatte befolkningsgrupper, der bliver afhængige af stoffet. Det er i ligeså høj grad de rige, veluddannede og hele familier, der rammes.

Derfor er myndighederne begyndt at tale om en egentlig epidemi, og flere stater har rejst sagsanlæg mod medicinalfirmaerne.

Over 40 personer ramt af overdosis i park

Senest har en sag i den amerikanske by Connecticut vakt landets opmærksomhed mod stoffer, skriver BBC.

I en af byens parker blev mere end 40 mennesker ramt af en overdosis, efter at de havde taget fentanyl, som er en form for opioid.

Inden for få timer blev ambulancer tilkaldt til gentagne tilfælde af folk, der både kastede op, var bevidstløse og viste andre symptomer på overdosis.

Opioider, som oprindeligt bruges i lægemidler, er blevet en del af den ulovlige narkohandel på lige fod med stoffer som kokain og heroin. Stoffet kan desuden laves i et laboratorium, og det er derfor hurtigt nået bredt ud.

Facebook
Twitter