75 år siden D-dag: Statsledere og kongelige hylder veteraner

En to dage lang markering retter al opmærksomhed mod de veteraner, der i 1944 skrev historie ved at gå i land i Normandiet.

Dronning Elizabeth, Donald Trump og Angela Merkel er samlet for at hylde veteraner, der for 75-år siden deltog ved D-dag. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Stående bifald, stor ros og taler.

Sådan blev de veteraner, der for 75 år deltog i en historisk og risikabel landgang i Normandiet, i går hyldet.

Og markeringen af D-dag fortsætter i dag.

Det er nemlig præcis 75 år siden, at soldater primært fra USA, Storbritannien og Canada'd deltog i den risikable mission i det nordvestlige Frankrig. Et led i en større operation, som havde til formål at befri Europa fra den tyske besættelse.

Den franske præsident Emmanuel Macron, den afgående britiske premierminister Theresa May og den amerikanske præsident Donald Trump er blandt andre til stede ved den to dage lange markering af D-dag.

Flere samlede sig i går i Normandiet for at hylde og mindes de veteraner, der for 75 år siden deltog i D-dag. (Foto: Joel Saget © Scanpix)

Men også kongelige er med til at takke veteranerne. Den engelske dronning Elizabeth talte i går i den engelske kystby Portsmouth, hvor soldaterne drog afsted fra for 75 år siden:

- Det er med ydmyghed og fornøjelse, at jeg på vegne af hele landet, faktisk hele den frie verden, siger tak til jer alle.

Cirka 300 veteraner lyttede med.

Største landgangsoperation i historien

Theresa May har også allerede takket veteranerne, fordi de "kæmpede for at sikre den frihed og fred, vi nu nyder:

- Landgangen i Normandiet for 75 år siden var et eksempel på historisk internationalt samarbejde, sagde May i går.

På selve D-dag deltog cirka 150.000 soldater i invasionen i Normandiet til lands, til vands og i luften.

Invasionen betegnes som den allerstørste landgangsoperation i historien, skriver blandt andre D-Day Museum.

Større franske og polske styrker deltog i slaget efter selve landgangen. Desuden deltog tropper fra blandt andre Grækenland, Holland, Norge og Danmark.

Invasionen var nøje planlagt og fungerede som et led i at genvinde kontrollen med det tysk-besatte Frankrig. Den var en del af Operation Overlord, og bag planlægningen stod blandt andre den britiske premierminister Winston Churchill og general Dwight D. Eisenhower, som var øverstkommanderende for de allierede styrker i Europa og senere blev USA's præsident.

Danmark deltager i højtidelighed

Der er ingen præcis tal på, hvor mange der mistede livet ved selve landgangen, men meldinger lyder på et sted mellem 2.500-5.000 personer.

Over 100.000 blev dræbt under hele invasionen i Normandiet.

Befrielsen af Paris i august 1944 betegnes af mange som afslutningen det slag, der startede med D-dag.

Repræsentanter fra USA, Frankrig, Holland, Norge, Polen og Danmark deltager i højtidelighederne i dag. De finder primært sted i Normandiet og i Portsmouth.

Anden verdenskrig sluttede 11 måneder efter begyndelsen af Operation Overlord.

Krigen brød ud i 1939.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Dwight D. Eisenhower var USA's præsident i 1944, men dette er ikke korrekt. Franklin D. Roosevelt var præsident i 1944, mens Eisenhower var general og først blev præsident i januar 1953.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter