800 års historie opslugt af flammer: Notre Dame-katedralen brudt i brand

Den ikoniske bygning i den franske hovedstad er et af byens vartegn.

Der er udbrudt brand i Notre Dame-katedralen i Paris. Det oplyser en talsmand fra det franske brandvæsen ifølge Reuters.

På billeder og videoer ses en tyk søjle af røg stige til vejrs over kuplen, og der er flammer i de to klokketårne, siger et øjenvidne til Reuters.

Video på Twitter viser, hvordan kirkens spir er kollapset under branden. En talsmand for kirken siger, at træskelettet også brænder, og at det formentlig ikke står til at redde.

Uvurderlig arv

Notre Dame huser også adskillige kunstværker, der udgør "en uvurderlig arv" ifølge den franske historiker Camille Pascal.

- I 800 år har katedralen våget over Paris. Glædesfyldte og triste begivenheder er i århundreder blevet markeret af Notre Dames klokker, siger han til det franske medie BFM.

Artiklen fortsætter under billederne.

  • Billeder fra fransk tv viser, at tårnet er omspændt af flammer, men der er foreløbig ingen meldinger fra politiet om, hvad der har startet branden, skriver dpa. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)
  • Der er renoveringsarbejde i gang i kirken, og branden kan muligvis være opstået under dette arbejde, oplyser brandvæsnet til avisen Libération. (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
  • Branden brød ifølge øjenvidner ud klokken 18.50. (Foto: JULIE CARRIAT © Scanpix)
  • Paris' bormester, Anne Hidalgo, betegner det somn "en forfærdelig brand". (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
  • Ifølge tv-stationen BFMTV er folk blevet evakueret fra den ø i Seinen, hvor Notre Dame ligger, og der er etableret en omfattende sikkerhedszone. (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
  • Kirken er et af den franske hovedstads vartegn. (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
  • Røg stiger til vejrs over katedralen. (Foto: JULIE CARRIAT © Scanpix)
1 / 7

Brandvæsenet har igangsat en stor operation, og bystyret meddeler på Twitter, at området omkring katedralen er ved at blive ryddet for mennesker.

Franske medier rapporterer, at ilden ifølge brandvæsenet kan udspringe af et større renoveringsarbejde, der foregår i katedralen i øjeblikket.

Præsidenten har aflyst tale

Alle franske medier er gået i breaking og i området rundt om katedralen står mange franskmænd og turister, selvom politiet har bedt alle forlade området.

Notre Dame besøges hvert år af millioner af turister.

Ifølge det franske nyhedsmedie La Chaîne Info blev branden meldt kl 18.50. Der er endnu ikke overblik over omfanget. Politiet meddeler dog, at der ikke umiddelbart er registreret nogen dødsfald i forbindelse med branden,

Præsident Emmanuel Macron skulle mandag aften have talt til nationen om, hvordan han vil reagere på de seneste måneders store demonstrationer i Frankrig, Han meddeler, at han aflyser sin tale på grund af storbranden i Notre Dame.

Napoleon og Hugo

På Twitter sender Emmanuel Macron en tanke til landets mange katolikker. "Som mine landsmænd er jeg trist over at se denne del af os brænde", skriver han blandt andet.

Macron har i stedet valgt at tage ud til den brændende katedral, oplyser en af hans talsmænd ifølge Reuters.

Notre Dame er Paris' hovedkirke, og den er opført i årene 1163 til 1345. Det gør det til en af de ældste bygninger i storbyen.

I 1804 blev Napoleon kronet til kejser i kirken, og den danner også ramme om handlingen i forfatteren Victor Hugos roman Klokkeren fra Notre Dame fra 1831 om sigøjnerpigen Esmeralda og klokkeren Quasimodo.