800 udenlandske slagtere skal hjælpe Storbritannien med svinepukkel, der truer julebordet

Massiv mangel på arbejdskraft i Storbritannien har ført til en stor forsyningskrise.

Manglen på slagtere betyder, at britiske svineavlere må aflive nogle af deres dyr, da de ikke har plads til dem. (Foto: Phil noble © Ritzau Scanpix)

En traditionel ret på det britiske julebord, delikatessen "Pigs in blankets," der på dansk kan oversættes til pølser i baconsvøb, er i fare.

Julespisen er truet, fordi der mangler slagtere, og nu reagerer Boris Johnson og regeringen ved at give 800 udenlandske slagteriarbejdere et seks måneders visum.

Lige nu går der 120.000 svin i Storbritannien, som landmændene gerne vil have slagtet, men flere landmænd været nødsaget til at aflive deres sunde og raske dyr.

Ifølge Den Nationale Sammenslutning for Svineavlere (NPA), er 6.600 svin indtil videre blevet aflivet uden at de efterfølgende kunne blive solgt og spist, beretter Ritzau.

Landmændene har råbt op om problemet længe, og de er enormt frustrerede, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- Jeg talte med en svineavler her forleden, som nu har opbrugt alt sin plads. Svinene bliver nødt til at komme ind i hans hus, hvis det fortsætter sådan. Han er vant til, at der bliver hentet 130 svin om ugen, som bliver kørt til slagtning, men nu bliver der kun hentet 80 svin om ugen.

- Han var helt grædefærdig. For mange mennesker er det deres livsværk, som de ser falde fra hinanden, siger hun.

Svineavleren Sophie Hope har tusindvis af svin, men ingen steder at sende dem hen. Hør hende fortælle om problemet i vidoen herunder.

Boris Johnson: ’Det er, hvad der sker med svin i dette land’

De britiske svineavlere har i ugevis bedt regeringen om at gøre noget ved problemet, så de ikke skulle aflive deres dyr.

I første omgang kvitterede Boris Johnson dog blot med en kæk bemærkning i et radioprogram.

- Jeg var på BBC den anden dag med en fyr, der klagede over, at 100.000 grise skulle dø, og jeg påtog mig den ulykkelige pligt at påpege over for ham, at det er, hvad der sker med svin i dette land, sagde han til Times Radio.

Det fik det til at regne med kritik fra svineavlere, for selvom det er meningen, at svinene på et tidspunkt skal slagtes, så smerter det landmændene, hvis de skal slå dem ihjel på grund af pladsmangel, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- De er frustreret over, at Boris Johnson ikke tager det seriøst, og bare har lavet jokes frem for at sætte sig ind i, hvad det betyder for dem, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har fået kritik fra svineavlerne for ikke at tage problemet alvorligt. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)

Men nu har regeringen så lavet en kovending og vil forsøge at hjælpe svineavlerne. Det glæder Duncan Berkshire, en dyrlæge fra Yorkshire, der har været involveret i forhandlingerne mellem svinesektoren og ministrene, men han er dog også bekymret for, om om hjælpen er tilstrækkelig.

- Jeg er bekymret for, hvor mange der vil komme blot i et halvt år, og hvis der er en begrænsning på, hvor mange der må komme, vil det kun få lidt af systemet til at fungere, og vi vil stadig ende med et betydeligt antal grise tilbage på gårdene, siger han til den britiske avis The Guardian.

Samtidig er der fortsat tvivl om, hvorvidt man kan nå at løse problemet inden julen, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Man er slet ikke med i forhold til at opbygge det lager af svinekød, som er nødvendigt op mod julen, så det er meget sent at sætte ind, siger hun og fortsætter:

- Og det er ikke kun pølser i svøb, som er et problem. Der er en konstant diskussion herovre om, hvorvidt man kan redde julen. Der er jo heller ikke nok slagtere til at producere de kalkuner, skal spises juleaften.

Sådan så det ud, da DR's korrespondent Tinne Hjersing Knudsen var nede for at handle for tre uger siden. (Foto: Tinne Hjersing Knudsen)

Afviser, at problemet skyldes brexit

Slagterierne er blot et af de områder, hvor Storbritannien lige nu kæmper med en massiv mangel på arbejdskraft.

Der er blandt andet også stor mangel på chauffører, som har ført til tomme hylder i supermarkedet og lange køer ved tankstationerne.

Det fik i sidste måned regeringen til at give midlertidige visa til 5.000 udenlandske lastbilchauffører og 5.500 arbejdstagere i fjerkræsektoren.

Regeringen har ellers gentagende gange sagt, at problemet skal løses ved at investere i arbejdsstyrken – ikke ved at importere billig arbejdskraft fra Østeuropa.

Samtidig har regeringen travlt med at overbevise befolkningen om, at problemerne ikke har noget med brexit at gøre.

- Svineindustrien har, sammen med øvrige dele af fødevareindustrien, oplevet tab af medarbejdere, fordi mange af de ansatte fra EU-lande rejste hjem under pandemien. Det har intet at gøre med brexit, har miljøminister George Eustice udtalt.

Ifølge Tinne Hjersing Knudsen er det dog svært at udelukke brexit som en del af forklaringen.

- Det er med slagtere, som det er som lastbilchauffører. Problemet er ikke opstået på grund af Brexit, men det er blevet værre af den grund.

- Det er svært at rekruttere folk til de her jobs, og mange EU-borgere er kommet til landet for at arbejde, men de er nu trukket ud af ligningen på grund af brexit, fortæller hun og tilføjer, at manglen på slagtere blot er endnu et problem i rækken.

- Det her er endnu et område, hvor Boris Johnson ikke har haft en plan i forhold til brexit. Regeringen var blevet advaret af faggrupperne, og den udstrakte hånd kommer for sent.

FacebookTwitter