83-årige Jytte overlevede Holocaust: 'Vi skal huske, så historien aldrig gentager sig'

Jødiske Jytte Israel blev smuglet til Sverige, mens hendes far sad i fangelejr i Nazityskland.

I en kommode i sin lejlighed i Israel gemmer 83-årige Jytte Israel sin fars dagbog. En dagbog skrevet med sirlig skrift af faren, Peter Majew, mens han sad fængslet i tyske fangelejre under nazisterne.

Som både jøde, kommunist og modstandsmand var han alt, nazisterne hadede - og endte som fange i forskellige arbejdslejre i Tyskland under Anden Verdenskrig.

- Livet bliver atter uendeligt trøstesløst. Kammerat efter kammerat bukker under for feberen. 10-15 døde hvert døgn, læser hun op fra farens dagbog, hvor han beskriver en tyfus-epidemi i en af lejrene.

  • Jyttes Israels far, Peter Majew, overlevede flere år i tysk fangelejr under nazisterne, da hans lejr blev befriet af amerikanske soldater. På billedet ses han med familien, efter han er atter har taget vægt på efter tiden som fange. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Jytte Israel læser op af sin fars dagbog fra Vestre Fængsel og fra fangelejrene i Tyskland under Anden Verdenskrig. (Foto: Foto: Michael S. Lund)
  • Jytte Israels far overlevede nazismen. I dag har hans datter skrevet hans dagbog ren. (Foto: Foto: Michael S. Lund)
1 / 3

- Det undrer egentlig én, hvordan man kan fortsætte med at være menneske efter at have set så meget død og ødelæggelse, siger Jytte Israel, der i 1981 flyttede til Israel med sin nu afdøde mand, David Israel.

Smuglet til Sverige i kulbåd

Selv overlevede Jytte Israel jødeforfølgelserne under nazisterne, da hun i oktober 1943 blev smuglet til Sverige i lasten på kulbåden 'Emmy' sammen med omkring 160 andre danske jøder.

- Det glemmer jeg aldrig. Vi havde fået sovepiller, så vi forholdt os rolige, og så gemte vi os i lasten, mens vi kunne høre tyskerne gå oven på dækket. En dansk familie, der boede tæt på, afledte tyskerne ved at byde dem på cognac, og så lod de os sejle, og vi kom sikkert over Øresund, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil aldrig glemme alle dem, der satte livet på spil for at redde os dengang.

Jytte Israel (nederst til venstre under bordet) efter hendes familie flygtede til Sverige under krigen. Hendes far er ikke med på billedet, da han sad i fangelejr i Tyskland. Privatfoto

Statsledere mindes holocaust

I dag mindedes over 40 præsidenter, premierministre og kongelige 75-året for Holocaust ved en mindehøjtidelighed i Jerusalem, hvor også den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), deltog.

Inden mindehøjtideligheden mødtes statsministeren med Jytte Israel og den danske holocaust-overlever Robert Fischermann, der sad som fange i kz-lejren Theresienstadt.

- Jeg skal ikke fortælle om selve Theresienstadt, og hvad der skete der. Kun at der var tre store problemer: Sult, sygdom, og hvornår det var vores tur til at blive sendt østpå, sagde Robert Fischermann med tårer i øjnene, mens Jytte Israel fortalte statsministeren om flugten til Sverige og sin fars tid i fangelejrene.

83-årige Jytte Israel og 91-årige Robert Fischermann mødes med statsminister Mette Frederiksen i Jerusalem i dag kort før den officielle mindehøjtidelighed for 75-året for holocaust. (Foto: Foto: Michael S. Lund)

- Det vigtigste er, at jeres fortællinger får lov til at leve videre. Børn og unge vokser op nu, mens krigen og holocaust ligger langt tilbage. Men vi bliver nødt til at lade erindringen leve for at gøre alt, hvad vi kan, for at det aldrig nogensinde gentager sig, sagde Mette Frederiksen efter mødet.

Fortæller historien til næste generation

Jytte Israels far overlevede nazismen og Holocaust og døde i 1963 af sygdom. I dag har hans datter skrevet hans dagbog ren, så familiens nye generationer kan læse den.

Hun har også holdt foredrag for skoleelever om farens liv i fangelejrene og flugten til Sverige.

- Det er utroligt vigtigt, for hvis vi ikke husker de forfærdeligt tunge ting, der skete, hvordan skal vi så forhindre det i at ske igen? siger Jytte Israel, der i dag er pensionist.

For hende handler det ikke alene om at bekæmpe antisemitisme, men alle former for diskrimination mod mindretal.

- Alle skal have lov at blive behandlet ordentligt her i verden. Jeg fortsætter stadig med at råbe op, også om den måde besættelsen af de palæstinensiske områder foregår på her i Israel, siger Jytte Israel.

For hende er det en pligt at minde nye generationer om Holocaust og nazismen.

- Vi ser antisemitisme og racisme stikke sit grimme ansigt frem rundt omkring i verden. Derfor skal vi huske på, hvad der skete under Anden Verdenskrig.