84-årig mand skubbet i døden: Hadforbrydelser mod asiater i voldsom vækst i USA

Coronapandemien og præsident Trump har fået racismen til at blusse op, mener ekspert.

De mange hadforbrydelser har fået amerikanere med asiatisk baggrund til at demonstrere i flere byer. (Foto: © SPENCER PLATT, Scanpix)

På en solskinsmorgen i januar i San Francisco drejer den 84-årige Vicha Ratanapakdee rundt om hjørnet på sin daglige gåtur.

En ung sort mand løber for fuld kraft direkte hen mod ham. Få sekunder senere flyver Vicha med voldsom kraft baglæns og slår baghovedet direkte ned i asfalten.

Se videoen af overfaldet. Advarsel: Voldsomme billeder.

Få dage senere på den anden side af bugten i byen Oakland går en 91-årig gammel mand en tur i Chinatown en søndag morgen.

En maskeret ung mand kommer gående op bag ham og skubber med fuld kraft den gamle mand direkte ned i asfalten med hovedet først.

Se videoen af overfaldet. Advarsel: Voldsomme billeder.

De to eksempler blev fanget på overvågningskameraer og er blandt de overfald, der har været rettet mod ældre asiater de seneste måneder.

Siden coronapandemien ramte, har amerikanere af asiatisk oprindelse mærket en voldsom racisme. FN har advaret mod et alarmerende antal overfald.

Tallene for hadforbrydelser i 2020 er ikke offentliggjort endnu, men ifølge Center of Hate and Extremism i Californien er hadforbrydelser mod asiater steget med mere end 150 procent i USAs større byer.

'Risgnasker' og 'Kong Flu'

Det mærker man på USAs vestkyst, hvor der bor millioner af amerikanere med asiatiske rødder. Et område af USA, som har været ekstra hårdt ramt af pandemien.

- De kalder os risgnaskere, Kong Flu, coronakællinger. Listen er lang. De ser os alle som kinesere. De kan ikke kende forskel på japanere, vietnamesere eller kinesere. Og fordi covid-19 begyndte i Kina, ser de på os og tænker: "Det er jeres skyld", fortæller Jay B. Singha, som er født og opvokset i USA.

Jay B. Singha i samtale med DR's korrespondent. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, dr)

Han har dannet en civil-patrulje i Chinatown i Oakland efter de mange overfald. Vi er med en tirsdag aften, hvor de går rundt på gader og stræder og holder øje med byens ældre, indtil butikkerne lukker, og folk er nået sikkert hjem.

- Der er ikke nok politi i gaderne. Så derfor patruljerer vi for at skabe tryghed. Folk er bange og med god grund. I sidste uge var der endnu et overfald lige dernede, siger Jay B. Singha og peger hen mod en af Chinatowns kringelkroge.

Had eller kriminalitet

Det er svært at bevise hadforbrydelser. Hvornår er noget racerelateret? Og hvornår er det ren og skær kriminalitet, der ligger bag?

I de to eksempler, der blev fanget på overvågningsvideo, blev de to ældre mænd ikke røvet. Den 91-årige overlevede. Det gjorde Vicha Ratapakdee ikke. Og hans familie er ikke i tvivl om motivet.

- Overfaldsmanden gik tilbage til sin bil for at hente sin telefon og tog derefter billeder af morfar, der lå livløs på den rå asfalt, siger Eric Lawson, der er svigersøn til Vicha Ratanapakdee.

- Jeg havde ringet til far igen og igen og igen. Så da politiet fandt ham på fortovet, fandt de også fars telefon og fortalte mig, at han var blevet overfaldet og nu var på hospitalet, fortæller Monthananus Ratanapakdee, der er datter af Vicha Ratapakdee.

Vicha Ratapakdee var netop flyttet ind hos sin familie, da overfaldet skete. Her er han med sine børnebørn:

Bander med buddha på kraven

Hospitalet forsøgte at genoplive Vica Ratapakdee, men skaderne i hjernen var for omfattende.

- Jeg bad for ham, og talte til ham hele aftenen, men der var ingen livstegn, fortæller hans datter.

Vicha Ratapakdee døde den næste morgen, men svigersønnen afgav et løfte.

- Vi sad ved siden af sengen og holdt ham i hånden. Jeg lovede Vicha, at jeg ville få fat i ham, der har gjort det her. Og sikre, at det her ikke får lov til at løbe ud i sandet, siger Eric Lawson.

Den sigtede i sagen om overfaldet på Vicha Ratanapakdee har erklæret sig ikke-skyldig.

Den sigtede i sagen er en 19-årig ung sort mand. Det samme er tilfældet i overfaldet på den 91-årige i Oakland. Ung sort mand.

- Der er bandemedlemmer her i bugten, som går rundt med et buddha-tegn på kraven. Det betyder, at de enten har dræbt en asiat eller røvet en asiatisk familie, siger Eric Lawson.

Overfaldene det seneste år er ikke opgjort i race eller etnicitet, og det kan derfor ikke dokumenteres, om der er et mønster i angrebene.

Asiater er syndebukke

På Berkeley Universitet i Californien forsker professor Lok Siu i etnicitet. Og hun ser et klart mønster i det tiltagende had mod asiater.

- Historisk set er racisme mod asiater blusset op under økonomiske eller nationale kriser her i landet, fortæller hun.

Professor Lok Siu. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, dr)

Hun nævner 2. Verdenkrig, hvor amerikanere af japansk afstamning blev interneret, fordi de blev set som en sikkerhedsrisiko. Og hvordan kinesere blev bragt til USA efter slaveriets ophævelse til at anlægge landet jernbanelinjer, men de blev snart set som en trussel mod hvide arbejdspladser og jagtet ud af flere byer.

- Lige nu har vi en national krise. Og en økonomisk krise. Begge udløst af pandemien. Mere end 500.000 er døde og millioner af job er forsvundet. Fok er vrede og leder efter en syndebuk, siger Lok Siu.

Trump og 'The China Virus'

Hun slår fast, at den tidligere præsident Donald Trump satte tonen for den krise, der efterfølgende har udspillet sig. Og hun mener, at det gjorde det legitimt at rette had mod kinesere over en bred kam.

- Trump satte lighedstegn mellem krise, Kina og kinesere. Pandemien begyndte i Kina. Men er ikke baseret på etnicitet. Han døbte den "Kong Flu", og temperaturen steg derefter, siger hun.

Se to eksempler på Trumps sprogbrug om pandemien i videoen:

Ulighed er problemet

Professor Lok Siu er selv af kinesisk afstamning, men født og opvokset i USA. Hun er gentagne gange selv blevet udsat for racistiske tilråb. Og de mange overfald har skræmt hende.

- Min mor er 82 år og bor i San Francisco. Jeg har bedt hende love mig, at hun ikke går ud alene mere”, siger hun.

- Hvordan er vi nået dertil, for nogle synes det er i orden at angribe gamle skrøbelige mennesker og slå dem ihjel, spørger hun.

Hun er meget varsom med konklusioner, når vi taler om hadforbrydelser. Hun ved, at flere af overfaldene er begået af sorte og taler om økonomiske komplikationer.

- Hvis der var muligheder for alle. Hvis der var job til alle, ville frustrationerne være mindre, siger hun.

"Jeg er ikke en virus. Had er" står der på denne demonstrants skilt under en protestmarch i New York i begyndelsen af april. (Foto: © SPENCER PLATT, Scanpix)

Hun fortæller, at asiatiske immigranter ofte flytter til lavindkomst-områder og åbner små forretninger som kiosker eller butikker, der sælger alkohol for at klare sig.

- Det er ofte områder med mange sorte. Og asiater kan nemt blive set som konkurrenter, og vice versa, siger hun.

Hun ser den stigende ulighed i USA som grobund for racisme. Og slår fast, at meget bunder i økonomisk armod.

- Racisme eksisterer bredt blandt alle racer. Men vi ser den ofte blusse op, når vi bliver presset i vores eksistens. Og pandemien ramte i kølvandet på en handelskrig, som i forvejen havde presset dele af USA, siger hun.

Racisme går begge veje

På gaden i Oakland har man fået nok. Her arrangerer man nu demonstrationer og patruljer. Taler med medier og kræver svar fra bystyret. En aktivisme, der begyndte efter mordet på Vicha Ratapakdee.

- Det har været kutyme i vores kultur, at man ikke taler om racisme. Man indberetter ikke overfald eller overgreb. Men min generation ser det anderledes. Vi vil ikke bøje nakken. Hvis du vil ændre noget, så må du råbe op og gøre noget, siger Jay B. Singha.

Han ser overfaldsmændene som et lille mindretal.

- Det er uvidende og ofte syge mennesker, der gør de her umenneskelige ting. Og det skal stoppe, siger Jay B. Singha.

Her er der en opfattelse af, at et opgør med racisme i deres kvarterer også kræver, at asiater selv ser indad.

- Asiater er også racister. Særlig vores ældre generation forstår ikke, hvad sorte har været udsat for. Vi bliver nødt til at forstå hinandens udfordringer og lære af hinanden, siger Sandy Xi, der patruljerer sammen med Jay.

USA's præsident, Joe Biden, og vicepræsident Kamala Harris har begge sat fokus på de mange overgreb mod amerikanske asiater. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

'Vi er amerikanere'

Her ser man det som en start, at USA's nuværende præsident, Joe Biden, har taget klart afstand fra angrebene og sat diverse tiltag i gang for at stoppe hadforbrydelser mod asiater.

Men man ser det som en lille begyndelse på en lang kamp. Her vil man behandles som amerikanere i det land, de er født i.

- Vi sender et signal nu. Vi vil ikke finde os i det. Vi er amerikanere og vil behandles derefter. Så vi begynder vores kamp her fra gaden. Hvis vi ikke gør det, hvilken fremtid kan vi så tilbyde vores børn, spørger Jay B. Singha.