85-årig spansk gynækolog og babytyv undgår straf

Eduardo Vela er den første som bliver retsforfulgt for ulovlige adoptioner under Franco-styret.

Ines Madrigal taler til pressen i dag efter dommen. (Foto: JAVIER Soriano © Scanpix)

Gynækologen Eduardo Vela stjal nyfødte børn fra regimemodstandere og gav dem videre til barnløse, som Franco-regimet mente havde fortjent dem mere.

Men den konkrete sag er forældet, hvormed den i dag 85-årige læge ikke kan dømmes.

Sådan lød det i dag i retten i Madrid, i den allerførste sag om en af Franco-styrets store forbrydelser, det systematiske tyveri af tusindvis af spædbørn fra deres forældre, skriver BBC.

Den drejede sig om Ines Madrigal, som blev født i 1969. Da hun blev 18, fortalte hendes mor hende, at hun havde modtaget Ines "som en gave" fra Eduardo Vela, fordi hun ikke selv kunne få børn.

Gynækologen menes at have stjålet hundredvis af spædbørn fra deres forældre under lignende omstændigheder.

30.000 stjålne spædbørn

De ulovlige spædbørnsadoptioner vurderes at have stået på fra den spanske diktator Francisco Francos styres første år efter den spanske borgerkrig 1936-1939 og helt frem til 1990'erne.

I alt er 3.000 sager kommet frem, men en undersøgelsesdommer kom i 2008 frem til at der kan være 30.000 tilfælde. I nogle af sagerne blev spædbørnene givet væk, i andre solgt.

Spaniernes respekt for kirken og lægeprofessionen har sandsynligvis medvirket til, at det har taget år for problemets omfang at komme for en dag.

Under Franco stod kirken for at udarbejde listerne over barnløse, mens lægerne løj for forældrene om deres nyfødtes skæbne.

Medvirkende var også, at spansk lov ikke krævede, at barnets biologiske mors navn skulle fremgå af fødselsattesten.

En bittersød fornemmelse

I sagen om Ines Madrigal blev hendes adoptivmor kaldt til fødeklinikken i 1969 med meldingen om at Eduardo Vela havde "en overraskelse" til hende. Her blev hun overdraget Ines og en forfalsket fødselsattest.

Men selv om Ines Madrigal fik sandheden at vide da hun blev 18 - hendes adoptivmor støttede hende i at finde sine biologiske forældre - gik hun først i retten med sagen i 2012.

Derfor er rettens afgørelse at sagens 10-års forældelsesfrist er overskredet.

- Det er en bittersød fornemmelse. Det er klart, at jeg er glad, fordi de anerkender at Vela gjorde alt det, han gjorde, sagde Ines Madrigal til CNN foran retten i dag.

- Men jeg havde ikke troet at dommerne ville anerkende argumentet om forældelse. For jeg vidste ikke før 2010, at der i Spanien var et netværk som stjal og solgte spædbørn på landsplan, sagde hun.

Ines Madrigal anker nu sagen til Højesteret. Får hun medhold her, kan tusinder af andre også få vurderet deres sager.

I 2013 var en 87-årige nonne i retten for lignende anklager om spædbarnstyveri, men hun døde før hun modtog en dom.

Artiklens overskrift er opdateret 9. oktober 13.11. Tidligere fremgik det at lægen er "frikendt i retten". I stedet undgik han straf, fordi sagen er forældet.

Facebook
Twitter