9 selvmordsbombere bag Sri Lanka-terror: De fleste er veluddannede

Otte ud af ni selvmordsbombere er identificeret.

En soldat vogter ved en begravelse for ofrene i søndagens terrorangreb. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

På et pressemøde onsdag morgen kom Sri Lankas viceforsvarsminister med nye informationer om den gruppe, der stod bag søndagens angreb, hvor 359 mennesker mistede livet.

Otte ud af ni selvmordsbombere er nu identificeret.

De fleste af dem er veluddannede, fortæller viceforsvarsministeren, Ruwan Wijewardene. Ifølge ham har minimum en af dem studeret i Storbritannien og Australien.

Desuden kommer de fra familier i middelklassen eller den øvre middelklasse.

- De er økonomisk uafhængige, og deres familier er ret stabile økonomisk, sagde han.

Ifølge nyhedsbureauet AP oplyser polititalsmanden Ruwan Gunasekara, at to af selvmordsbomberne var et ægtepar. Kvinden i ægteparret, hendes to børn og tre politimænd døde i en eksplosion, da politimændene nærmede sig hendes hjem søndag et par timer efter de første selvmordsbomber.

Islamisk Stat tager skylden

Alle de otte identificerede var srilankanske statsborgere. Efterforskerne er stadig ved at finde ud af, hvilke internationale forbindelser de har.

Indtil nu har det lydt, at det var gruppen National Thawheed Jama'ut (NTJ), der stod bag søndagens angreb, men onsdag morgen kom det frem på et pressemøde, at det var en udbrydergruppe fra NTJ, der stod bag.

Islamisk Stat har taget skylden for terrorangrebet. De har frigivet billeder, der angiveligt viser syv af selvmordsbomberne. Billederne er ikke bekræftede, og Islamisk Stat er ikke kommet med flere beviser for sin påstand.

Sri Lankas regering mener, at den lokale grupper fik international hjælp.