90-året for Holodomor i Ukraine vækker minder: 'De forsøgte at ramme os med sult. Nu er det med mørke og kulde'

I dag mindes Ukraine 1930'ernes hungersnød, hvor 3,5 millioner døde af sult.

Ukraines præsiden, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv i dag. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

I dag mindes ukrainerne 90-årsdagen for Holodomor.

Navnet Holodomor - der betyder 'hunger-udryddelsen' - dækker over 1930'ernes hungersnød, hvor op omkring 3,5 millioner ukrainere døde af sult.

Det sovjetiske styre under Josef Stalin konfiskerede korn i de ukrainske landsbyer for at eksportere det og tjene penge til industrialiseringen - velvidende at der var hungersnød.

- Det er et af de store nationale traumer i Ukraine, som man hvert år markerer den fjerde lørdag i november. Et mørkt kapitel, der nok får lidt ekstra opmærksomhed under de nuværende omstændigheder, fortæller DR's journalist i Ukraine Louise Brodthagen.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba (venstre), og Hollands udenrigsminister, Wopke Hoekstra (højre), lagde i sidste uge blomster ved mindesmærket for Holodomor i Kyiv. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har netop i dag sagt i en videotale til befolkningen, at russerne "forsøgte at ramme os med sult" med henvisning til Holodomor.

- Nu er det med mørke og kulde. Vi lader os ikke kue, men forsætter med at kæmpe imod angrebene, lyder det fra Zelenskyj.

Det er særligt Ruslands blokering af ukrainsk korneksport og angreb på ukrainske energianlæg, der bekymrer, nu hvor vinteren er begyndt at sætte ind.

- Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har kaldt det en russisk Hunger Games, og det er selvfølgelig med henvisning til blokeringen af korneksport, der har store konsekvenser for lande på det afrikanske kontinent. Og han siger, at den nuværende situation har samme formål som i 1930'erne, nemlig at ødelægge Ukraine som land, nation og som folk, fortæller Louise Brodthagen.

Ifølge Dansk Institut for Internationale Studier, mener nogle historikere, at sovjetlederen Josef Stalin lod hungersnøden i 1932-33 gå særligt hårdt ud over Ukraine, fordi han ønskede at kvæle den ukrainske nationalisme.

Se DR's reporter i Kyiv, Louise Brodthagen, fortæller om mindedagen for Holodomor:

Zelenskyj holdt topmøde om fødevarer

I Ukraine har præsident Volodymyr Zelenkyj valgt at bruge mindedagen for sultkatastrofen til at afholde topmøde om netop fødevaresikkerhed.

Blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har deltaget over videokonference.

Samtidig er premierministre fra Litauen, Polen og Belgien, samt Ungarns præsident tilstede i Ukraines hovedstad for at mindes ofrene for Holodomor.

- På trods af krig, udfordringer, forhindringer og ødelæggelser, vil Ukraine leve op til sine eksportforpligtelser i forhold til kornforsyningen og andre landbrugsprodukter til verdensmarkedet. Ukraine kæmper for sit liv og kæmper for andre nationers liv uden slaveri og uden sult, sagde præsident Volodymyr Zelenskyj på dagens topmøde.

'Vi forventer ikke, at folk dør af sult i massevis'

Russernes angreb på Ukraines infrastruktur gjorde så sent som i går, at seks millioner ukrainere stod uden strøm. Og frygten for mangel på strøm, vand og varme i de kolde vintermåneder presser befolkningen i byerne.

Det fortæller Røde Kors' landechef, Jakob Harbo, fra Kyiv, der dog samtidig mener, at det er et skridt for vidt at sammenligne nutidens situation med de 3-4 millioner, der døde under Holodomor.

- Vi forventer ikke, at folk dør af sult eller fryser ihjel i massevis, fordi vi har forholdsvis god adgang til folk og måske kan dem hjælpe dem, siger han.

Røde Kors' Jakob Harbo fortæller om situationen fra Kyiv.

17 lande anerkender Holodomor som folkedrab

Kun 17 lande betegner Holodmor som et folkedrab, ifølge museet for Holodomor i Kyiv.

I ugen op til markeringen af 90-året for hungersnøden, er fordømmelsen af Holodomor dog taget til, og i næste uge ventes Tyskland at erklære Holodomor for et folkedrab.

Tidligere på ugen bragte også lederen af den katolske kirke, pave Frans, Holodomor op og sagde:

- Lad os bede for folkemordets ofre og bede for de mange ukrainere, børn, kvinder og ældre, som i dag lider et martyrium under aggressionen.

Se pave Frans og Litauens præsident, Gitanas Nauseda, i klippet herunder:

Og i går kædede også Litauens præsident, Gitanas Nauseda, de to begivenheder sammen.

- En russisk diktator, Stalin, torturerede ukrainere med sult førhen i tiden med Holodomor til følge. En anden russisk diktator, Putin, forsøger nu at nedbryde ukrainernes modstandskraft med missiler og bomber, der falder om ørerne på civilbefolkningen.

Rusland hævder, at sult var et problem for hele Sovjetunionen og Centralasien på det tidspunkt, hvor Holodomor fandt sted og afviser derfor pure, at der skulle være tale om et folkedrab.

(ARKIV) Børn lægger hvede ved mindesmærket for ofrene for hungersnøden ved en højtidelighed i 2020. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)