90-årig fik historisk vaccine-stik for rullende kameraer: Slut med at være alene

Margaret Keenan fik i morges Storbritanniens første covid-19-vaccine.

- Det er den bedste tidlige fødselsdagsgave, jeg kunne bede om, for det betyder, at jeg endelig kan se frem til at tilbringe tid med min familie og mine venner i det nye år efter at have været alene det meste af året.

Sådan sagde 90-årige Margaret Keenan, da hun her til morgen skrev historie ved at blive den første, der modtager covid-19-vaccinen fra Pfizer og Biontech, efter at den er blevet godkendt i Storbritannien.

Den nordirske kvinde fik vaccinen i morges på University Hospital i den engelske by Coventry og opfordrer andre til at gøre det samme.

- Mit råd til alle, der bliver tilbudt en vaccine, er at tage imod den. Hvis jeg som 90-årig kan tage den, så kan du også.

Det var en tydeligt rørt Margaret Keenan, der blev klappet tilbage på sin stue efter vaccinationen:

Ikke slut endnu

Storbritannien begynder i dag som det første vestlige land en massevaccination af befolkningen mod coronavirus. Det sker, blot seks dage efter at landet godkendte vaccinen fra Pfizer og Biontech, der bliver givet i to doser med tre ugers mellemrum.

Derfor vil den første sending af 800.000 vacciner blive brugt på at vaccinere 400.000 mennesker. Op mod fire millioner flere vacciner forventes at ankomme inden nytår, skriver BBC. Den britiske regering har bestilt 40 millioner doser og håber på flere vaccinedoser fra blandt andet AstraZeneca.

I vaccinationsprogrammet har personer over 80 år førsteprioritet sammen med personale på hospitaler, plejehjem og lægeklinikker.

Prioriteringslisten

 1. 1

  Beboere på plejehjem og deres plejere.

 2. 2

  Alle på 80 år og ældre. Sundhedspersonale i forreste linje.

 3. 3

  Alle på 75-79 år.

 4. 4

  Alle på 70-74 år. Ekstremt sårbare personer.

 5. 5

  Alle på 65-69 år.

 6. 6

  Alle på 16 til 64 år, som har underliggende helbredsproblemer, der giver dem øget risiko for sygdom.

 7. 7

  Alle på 60-64 år.

 8. 8

  Alle på 55-59 år.

 9. 9

  Alle på 50-54 år.

Ifølge den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, forventer man, at alle de særligt sårbare vil være vaccineret i foråret.

Matt Hancock har døbt i dag "V-Dag" - en term der har stærke forbindelser til afslutningen på Anden Verdenskrig i form af "Victory Day".

Han sagde i går, at man er nået til "begyndelsen til enden på pandemien", men advarede samtidig i kraftigt mod at sænke paraderne for tidligt.

- Vi er ikke i mål endnu. Det er virkelig vigtigt, at folk fortsætter med at gøre de ting, vi ved, vi skal gøre.

Omkring 70 britiske hospitaler står i den kommende tid for vaccinationerne, der i første omgang går til ældre over 80 år og frontlinjearbejdere på plejehjem og hospitaler.

Ifølge New York Times er briterne de første i verden, der modtager en klinisk godkendt og fuldt testet vaccine. I weekenden begyndte Rusland at massevaccinere med den russiske coronavaccine, Sputnik V, som stadig bliver testet.