900 kameraer og droner skal hjælpe svensk politi i kampen mod banderne

Alene i september blev 12 mennesker dræbt på grund af bandekonflikten i Sverige.

Den svenske regering vil have mere overvågning på gaderne for at hjælpe politiet i kampen mod banderne. Også Forsvaret skal have flere muligheder for at hjælpe politiet, sagde regeringen i sidste uge. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Ritzau Scanpix)

900 ekstra overvågningskameraer i det offentlige rum og brug af kameradroner skal være med til at hjælpe Sveriges politi i kampen mod banderne i den konflikt, der har raset i landet de seneste mange måneder.

Det fortalte Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, på et pressemøde tirsdag formiddag.

Ifølge ministeren skal politiet kunne få hjælp af 2.500 kameraer fra næste år i stedet for 1.600, som var regeringens oprindelige plan. Kameraerne skal være stillet op ved udgangen af 2024.

Det handler blandt andet om, at politiet skal få bedre muligheder for at identificere bandemedlemmer og aflæse nummerplader.

- I den slags arbejde spiller overvågningskameraerne en helt central rolle, lød det fra justitsministeren.

Flere af tiltagene involverer, at man kigger på en række love, der skal forbedre mulighederne for politiets beføjelser i forhold til at bruge ansigtsgenkendelse og udlevering af overvågningsmateriale, hvilket regeringen vil have kigget på hurtigst muligt.

Justitsminister Gunnar Strömmer på pressemødet. (Foto: © 10060 Henrik Montgomery, Ritzau Scanpix)

Han tilføjer, at svensk politi skal lære af erfaringerne med kameraovervågning i Danmark, både i forhold til at forebygge forbrydelser, men også i efterforskningsarbejde.

- Nu er vi ved at indhente Danmark, men også andre lande, når det kommer til effektive værktøjer, sagde Gunnar Strömmer.

Bandekonflikten er den seneste tid ekskaleret i Sverige. Alene i september døde 12 mennesker.

11 personer blev dræbt af skud - det højeste siden 2019 -, og en ung kvinde i midten af 20'erne døde af sine kvæstelser som følge af en eksplosion i Fullerö, der ligger nord for Uppsala.

Femdobling af kameraer

Med dagens beslutning om 900 ekstra overvågningskameraer bliver det samlede antal overvågningskameraer i Sverige femdoblet, siden den svenske regering trådte til for godt et år siden, fortalte justitsministeren.

- Desuden skal politiet have direkte adgang til ekstern kameraovervågning via blandt andet vejkameraer, sagde Strömmer.

Derudover ønsker regeringen også, at det svenske politi får øgede muligheder for at kameraovervåge med droner.

- Det er et initiativ, som har stor operativ betydning for at forhindre og forebygge skyderier og brug af sprængstoffer, men som også øger mulighederne for at finde, anholde og retsforfølge skyldige, sagde Gunnar Strömmer.

Så sent som i går var der en eksplosion i Huddinge i nærheden af Stockholm. (Foto: © 10060 Henrik Montgomery, Ritzau Scanpix)

42 skuddræbt i år

Den svenske regering skal på torsdag - efter planen - officielt beslutte, at forsvaret skal hjælpe politiet i kampen mod banderne "inden for den nuværende lovgivning".

Det fortalte den svenske statsminister Ulf Kristersson på et pressemøde i fredags.

- Som I ved, har intet andet land i Europa en situation, som vi har hos os, sagde statsministeren.

Indtil videre er 42 personer i Sverige blevet skuddræbt i 2023.

Ifølge SVT og svensk politis oplysninger har der indtil videre været 259 skudepisoder og mindst 124 eksplosioner i år.