90'er-stjerne anklaget for at gå Putins ærinde på russisk tv: 'Jeg er russer. Det er mit hjem'

Skuespiller Steven Seagal er bare en af flere Hollywood-kendisser, der har haft tætte forbindelser til Kreml.

Forholdet mellem Vladimir Putin og Steven Seagal går mange år tilbage. Her ses de i Moskva i 2016, hvor Seagal blev russisk statsborger. (Foto: SPUTNIK)

Den bedste propaganda er altid den, andre udfører for dig.

Om det helt er sådan, der bliver tænkt i øjeblikket i Moskva, skal der ikke spekuleres i herfra, men ikke desto mindre har særligt et besøg i Rusland de seneste dage trukket overskrifter i internationale såvel som russiske medier.

For dem, der tændte tv'et forleden aften og så programmet "Aftenen med Vladimir Solovjov" på russisk stats-tv, ventede en særlig gæst - fra USA.

Nogle vil måske have vanskeligt ved at genkende manden, der i 90'erne blev kendt for sin hårdtslående næver, cirkelspark og karakteristiske sorte hestehale, men det var ingen ringere end skuespilleren Steven Seagal, der gæstede Solovjov, som er kendt for at være loyal over for styret i Moskva.

Sådan her så det ud, da Steven Seagal i 2016 blev tildelt russisk statsborgerskab:

En fjer i hatten for Putin

Amerikaneren blev introduceret som diplomat og var i studiet for at fortælle om sit igangværende dokumentarprojekt, som handler om krigen i Ukraine.

- Det har en gennemslagskraft, når Vladimir Solovjov stiller ham op i studiet i et format, hvor han interviewer ham en til en. Normalt i den slags talkshow er der adskillige gæster, og debatten foregår mellem flere. Man kan godt sige, at det er en slags fjer i hatten til Putin, forklarer Valentyna Shapovalova, der forsker i russiske medier på Københavns Universitet.

Hun peger på, at Vesten normalt fremstilles som en klar fjende for Rusland.

Derfor kan det betyde noget, at et talkshow, der er støtte af Kreml, trækker en "vestlig stemme" ind for at styrke den russiske fortælling for samtidig at understrege, at der er personer - endda kendte Hollywood-stjerner - der forstår det russiske værdisæt.

Nyligt tilbagevendt fra Donbas-regionen i det østlige Ukraine fortalte Seagal, hvordan han havde besøgt landsbyen Olenivka, hvor et fængsel med ukrainske krigsfanger i slutningen af juli blev ramt af et angreb, og flere end 50 personer døde - flere af dem menes at være fra den berygtede Azov-bataljon.

Ukrainerne hævder, det var et russisk angreb, mens Rusland omvendt har hævdet, at ukrainske styrker har udført angrebet ved hjælp af det såkaldte HIMARS-raketartillerisystem (High Mobility Artillery Rocket System). Et våbensystem, som USA har leveret til Ukraine.

Og ifølge Seagal så han på stedet rester fra det, han hævder er raketter fra HIMARS.

Seagal og Putin deler interesser

I interviewet fortæller han også, at han har været "over det hele" for med egne øjne at se, hvad det er, der foregår, fordi han mener, at "98 procent af det, der bliver rapporteret, sker fra folk, der aldrig har været der".

- Jeg er en diplomat, og jeg sætter en ære i at være en god diplomat. Jeg mener, at den her dokumentar vil være neutral. Jeg vælger ikke side, lød det blandt andet fra Seagal, der siden 2016 har haft russisk pas.

- Jeg er russer. Det her er mit hjem, erklærede Seagal knap tyve minutter inde i interviewet, da han blev spurgt, hvorfor han valgte at komme tilbage til Rusland, når så mange andre er rejst ud.

Steven Seagal til et møde med det politiske parti 'Retfærdigt Rusland' sidste år. (Foto: PRESS SERVICE OF THE A JUST RUS)

Steven Seagal har tidligere fortalt, at han ikke helt husker, hvordan han først mødte Vladimir Putin, men at blandt andet deres fælles interesse for kampsport har spillet en rolle for deres nu årelange forhold.

Og netop billedet af den stærke mand er noget, der kan vække genklang i Moskva, hvis opgave - i hvert fald i den officielle fortælling fra Kreml - i øjeblikket er at redde verden fra det moralske forfald, der præger Vesten.

At en berømt Hollywood-skuespiller også kan forstå det ideologiske formål legitimerer kun den russiske udlægning, forklarer Valentyna Shapovalova, der selv har ukrainsk baggrund.

- Steven Seagal har i mange år haft forbindelse til Kreml, han har russisk pas, og vi hører ham også sige, "jeg er russer". Spørgsmålet er også, hvad han får ud af det, for det er højst sandsynligt, at han har fået mange penge for det, siger hun.

- Måske der er ideologi blandet ind i det for ham, men i Rusland får han også penge, opmærksomhed, bliver behandlet som en stjerne, og måske regner tilbuddene ikke ligefrem ned over ham i Hollywood, som de gjorde engang.

Maratondokumentar fra feteret instruktør

Den 70-årige udrangerede actionstjerne blev i 2018 udnævnt til at være særligt repræsentant for det russiske udenrigsministerium og er tidligere i år blevet en del af et russisk politisk parti.

Han er dog langt fra den eneste amerikanske kendis, der er blevet kritiseret for at være, hvad nogle anser, en anelse for tæt på den russiske præsident, Vladimir Putin.

Den ansete filminstruktør Oliver Stone måtte nemlig finde sig i verbale hug, efter han lavede "The Putin interviews" - en dokumentar om den russiske præsident i noget nær maratonlængde baseret på interview og 12 møder foretaget mellem 2015 og 2017 - efter den russiske annektering af Krim.

Oliver Stone og den russiske præsident Putin har mødtes mange gange over de seneste fem år. (Foto: ALEXEI DRUZHININ © Sputnik)

Dokumentaren, som blandt andet det amerikanske magasin Daily Beast kaldte et "dybt uansvarligt kærlighedsbrev til Vladimir Putin", fik en noget blandet modtagelse, da den blev vist på amerikansk tv i 2017.

For Kreml er det et vigtigt træk at kunne vise især kendte ansigter, som taler om Rusland på en måde, som er på linje eller direkte støtter den officielle russiske fortælling.

Og særligt på tv har det betydning at vise udtalelser og analyser fra eksempelvis den konservative tv-vært Tucker Carlson, der ofte bliver fremhævet i de statskontrollerede russiske medier.

- En figur som Tucker Carlson - eller Donald Trump - taler jo til republikanske vælgere og når de siger "måske har Putin ret" eller på anden måde noget, der kan tolkes som støtte til Putin, så kan det have en effekt, siger Valentyna Shapovalova.

Den amerikanske tv-vært og politisk kommentator, Tucker Carlson, har sit eget talkshow på Fox News. (Foto: SZILARD KOSZTICSAK © MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund)

For selvom vælgerne ikke køber ind på hele den russiske fortælling, kan det skabe tvivl om for eksempel, hvor presset præsident Putin har været af flere vestlige lande og forsvarsalliancen Nato i forhold til beslutningen om at invadere Ukraine.

Og i det lange løb er reproduktionen af den fortælling god for Kreml, mener forskeren.

'Grotesk stykke politisk propaganda'

I den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung blev Oliver Stones dokumentar kaldt et "knæfald i fire dele" og blev beskrevet som et "grotesk stykke politisk propaganda".

Vladimir Putin under et af sine møder med Oliver Stone i Moskva. (Foto: SPUTNIK)

Tagesspiel hæftede sig især ved detaljen, at Oliver Stone ikke så meget som løftede et øjenbryn, da Ruslands præsident på et tidspunkt siger:

- Vi blander os aldrig i andre landes interne anliggender.

I et interview tidligere i år, ganske kort tid inden russiske kampvogne trillede ind over grænsen til Ukraine, beklagede Stone det, han kaldte en “blodtørstig” mediedækning og slog fast, at der ingen beviser var for, at Rusland havde intentioner om at invadere Ukraine.

- USA og dets allierede i Nato har provokeret Rusland i to år nu, faktisk tre år over Ukraine, mere endda. Jeg mener, de begyndte det her i 2014, lød det fra filminstruktøren 14 dage inden invasionen i radiointerviewet.

Sidenhen har Oliver Stone, der står bag film som 'JFK' og 'Platoon' dog slået fast, at intet kan retfærdiggøre den russiske præsidents angreb på Ukraine.

- Det var forkert af Rusland at invadere, skrev han blandt andet i en lang opdatering på Facebook den 4. marts.

Fransk forfald

Men mens nogle af Hollywoods i hvert fald tidligere så store stjerner for nogle måske er faldet fra tinderne, er der dog også dem, som nu har påkaldt sig vrede eller irritation fra Kreml efter ellers at have sejlet sikkert i russisk havn.

Siden 2013 har den franske skuespiller Gerard Depardieu været russisk statsborger, efter han forlod Frankrig af skattemæssige årsager.

Faktisk var det ingen ringere end Putin selv, der overrakte den bedagede franske monsieur hans pas i resortområdet Sotji.

Putin tog imod Gerard Depardieu tilbage i 2013, hvor franskmanden fik tildelt russisk statsborgerskab. (Foto: RIA Novosti)

Men efter i over et årti at have været en af Putins nære kendisvenner i Vesten, lader det ellers tidligere varme forhold til at være lagt på is.

Efter tidligere at have kaldt Ukraine for en del af Rusland, lagde skuespilleren et opslag på Instagram, hvor han erklærede sig imod krigen og har fremsagt kritik af den russiske præsident.

Efterfølgende har det lydt fra Kremls pressesekretær, Dmitrij Peskov, at Depardieu ikke helt forstår, hvad der egentlig foregår suppleret med et tilbud om at få forklaret hele situationen vedrørende Ruslands såkaldte "særlige militære operation".