92-årige Mugabe klar til endnu en tørn: Stiller op til præsidentvalg i 2018

Når præsidentvalget skal afholdes i 2018 vil Robert Mugabe være 94 år.

Robert Mugabe under præsentationen af det nationale budget i Zimbabwes parlament i sidste uge. (Foto: © AARON UFUMELI, Scanpix)

Lederen af Zimbabwe har siden 1980 heddet Robert Mugabe. Og står det til Mugabe selv, fortsætter han på posten noget tid endnu.

Lørdag blev Mugabe nemlig atter udpeget til sit parti, Zanu-PF's, præsidentkandidat på en to-dage lang partikonference. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mugabe indtog talerstolen, mens partimedlemmerne sang en sang med titlen "Mugabe bør regere for evigt". I sin tale opfordrede Robert Mugabe til at stoppe de interne stridigheder i partiet om, hvem der skal være hans egen efterfølger.

- Lad os stoppe med at kæmpe mod hinanden, lød det ifølge nyhedsbureauet AP fra Robert Mugabe.

Præsident Robert Mugabe

Den siddende præsident er på det seneste kommet under pres grundet landets skrantende økonomi, korruption og pengemangel, og i juli trak nogle af hans ellers loyale støtter - en række krigsveteraner - deres støtte til ham.

Og tilbage i marts valgte Mugabes tidligere højre hånd at udfordre ham med et nyt parti.

Også spørgsmålet om Mugabes høje alder - 92 år - har været genstand for kritik af præsidenten. I februar anmodede oppositionspolitikeren Tinomudaishe Chinyoka landets forfatningsdomstol om at afgøre, hvorvidt parlamentet burde undersøge, om Mugabe fortsat var i stand til at bestride sin post.

Alderen har dog ikke afskrækket Zanu-PF's ungdomsafdeling, der på partikonferencen foreslog at lade Mugabe regere for evigt og officielt ændre hans navn til "Præsident Robert Mugabe".

Der var ikke andre i spil som præsidentkandidat end Robert Mugabe, som altså også vil være at finde på stemmesedlen ved præsidentvalget i 2018. Her vil han være fyldt 94 år.

Skulle Mugabe blive valgt til Zimbabwes præsident endnu engang, vil det også blive hans sidste regeringsperiode. Det fremgår af landets forfatning, skriver Reuters.

Derfor skal Mugabes efterfølger som sit partis præsidentkandidat findes på partikonferencen i 2019.

Ifølge Reuters er der to lejre i partiet. Én der støtter vicepræsidenten Emmerson Mnangagwa, mens den anden støtter Zimbabwes førstedame, Grace Mugabe.