93-årig ex-nazist tiltalt for 300.000 drab

En tidligere vagt i koncentrationslejren Auschwitz er blevet tiltalt for sin rolle i lejrens tragiske virke.

Auschwitz ved den polske by Krakow menes at have været den absolut værste af de nazistiske udryddelseslejre. (Foto: Frank Leonhardt © Scanpix)

De tyske myndigheder har besluttet sig for at tiltale 93-årige Oskar Gröning for medvirken til intet mindre end 300.000 drab. Det skriver Associated Press.

De fandt angiveligt sted i maj og juni 1944, hvor Groening arbejde som vagt i koncentrationslejren Auschwitz i Polen, der menes at have været den værste af nazisternes udryddelseslejre.

I de to måneder skulle der være ankommet 425.000 ungarske jøder til lejren, hvoraf 300.000 menes at være blevet gasset ihjel med det samme.

Sorterede fangernes ejendele

Tiltalen mod Gröning kommer hele ni år efter, han selv stod frem og fortalte om tiden som vagt i Auschwitz, i det tyske blad Der Spiegel.

Her fortalte han åbent om de forfærdelige ting, han så i lejren, men fastholdt, at han ikke selv havde begået forbrydelser i sit arbejde med at sortere fangernes ejendele.

- Han hjalp nazi-regimet økonomisk og støttede dermed de systematiske drab, lyder det i en erklæring fra anklagemyndigheden i den tyske by Hannover, hvor Oskar Gröning bor.

30 vagter anbefalet undersøgt

Oskar Göning er en af 30 tidligere Auschwitz-vagter, som efterforskere sidste år anbefalede anklagemyndigheden at tiltale under ny tysk lovgivning.

Foreløbig er kun fire af dem blevet undersøgt nærmere og ingen af de tilfælde har ført til noget - to blev fundet uegnede til en retssag og én døde, inden sagen nåede videre.

Oskar Gröning skulle ifølge hans advokat derimod være ved godt helbred. Advokaten ville ikke kommentere tiltalen yderligere.