96 danske soldater til Kosovo

96 danske soldater sendes lørdag af sted til Kosovo som forstærkning til tropperne i Mitrovica. Det er chefen for den danske bataljon, der har anmodet om de ekstra soldater, efter at bataljonen er blevet beskudt i det uroplagede område.

Danmark sender lørdag morgen 96 ekstra soldater til deturoplagede Kosovo.

Det har forsvarsminister Svend Aage Jensby fået opbakning til iFolketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Chefen for den danske bataljon i Kosovo, oberst Klaus H. Lawes,har anmodet om forstærkninger til tropperne i Mitrovica. Derforskal i alt 96 ekstra danske soldater til området.

4 soldaterfra telegrafregimentet i Fredericia.

15soldater fra Jægerkorpset i Aalborg.

77soldater her fra Jydske Dragonregiment i Holstebro.De danske forstærkninger

Det sker efter underretninger om, at omkring 1000 bevæbnedealbanere er undervejs til Mitrovicia, hvor den danske bataljon erudstationeret. Det siger forsvarsminister Svend Aage Jensby.

Urolig nat

Anmodningen fra den danske bataljon kommer efter en urolig nat,hvor bataljonen i Mitrovicas kommandostation, der huser 325 danskesoldater, blev beskudt.

De danske soldater følte sig nødsaget til at besvare ilden,hvorefter der blev roligere i området, siger presseofficer fraHærens Operative Kommando, Kim Grünberger.

Som følge af skyderierne mod kommandostationen gik de danske ogfranske soldater i går morges i gang med en storstilethusundersøgelse i området for at finde skytterne.

I alt er 61 NATO-soldater blevet såret under urolighederne,heraf tre alvorligt.

Bataljonens opgave er at opretholde sikkerheden i området, bl.a.gennem patruljering, overvågning, og eftersøgninger.

Den danskebataljon bor i en lejr ca. 2 kilometer vest for Mitrovica. Lejrenkaldes Camp Olaf Rye.

Detnuværende kontingent er det 10. i rækken, og består af i alt 431soldater. Heraf er 327 danskere og resten er fra de baltiskelande.

Danmarkhar haft styrker i Kosovo siden juli 1999.Dansk styrke i Kosovo

Mulighed for flere soldater

Ekstrastyrken på 96 skal ned og aflaste de tilstedeværende, danskesoldater, der har været i fuld aktivitet i to døgn i træk.

Den danske styrke vil fortsat have mandat som fredsbevarende ogbliver ikke indsat i mere hårdtslående fredsskabendeoperationer.

Men forsvarsministeren holder muligheden åben for en egentligudvidelse af Kosovo-bataljonen på 325 mand.

- Hvis der viser sig behov for det, så må vi forholde os tilmuligheden, siger Svend Aage Jensby.

Andre lande sender også tropper af sted

Flere andre lande har også besluttet at sende forstærkninger tilden internationale styrke, der forsøger at dæmme op forurolighederne i provinsen.

Kort overKosovo Foto: DR, © DR

Tyskland sender yderligere 600 soldater af sted, mens Frankriglover 400 soldater. Storbritannien har givet løfte om 750 mand,mens Italien og USA allerede har overført henholdsvis 80 og 150soldater.

KFOR-styrken, der efter Kosovo-krigen i 1999 var på knap 40.000mand, er gradvist blevet reduceret til de nuværende 18.500soldater.

Voldsomste uroligheder siden krigen

De seneste dages uroligheder, som er de værste siden krigen i 1999,har indtil nu kostet 31 mennesker livet.

Uroligheden startede, da albanere fejlagtigt beskyldte serberefor at have drevet tre drenge ud i en flod, hvor to af demdruknede.

Det udløste gensidige beskyldninger om overgreb og voldsommedemonstrationer, hvor både kirker og moskéer er blevet stukket ibrand.

//detectBrowser();//

  • Kosovo er en provins under Serbien - på grænsen til Albanien ogMakedonien.

  • Der bor cirka 2 millioner mennesker i Kosovo.

  • 90 % af befolkningen i Kosovo er muslimske albanere.

  • Kosovo har altid været centrum for spændinger mellem albanereog serbere. Albanerne hævder at have boet i Kosovo fra oldtiden,mens området for serberne er en national helligdom siden slaget modtyrkerne 1389.

  • I 1990'erne tog undertrykkelsen af albansk sprog, kultur ogmenneskerettigheder til, hvilket førte til militant modstand fraalbanerne og herefter til krig i 1998.

  • I dag har Kosovo eget parlament og præsident, Ibrahim Rugova.En udstationeret NATO-styrke (KFOR) har befundet sig i regionensiden 1999.

Fakta

  • Der udbrød uroligheder i Kosovo i 1998. Efter voldsommekrigshandlinger og en brudt fredsaftale udarbejdede NATO i 1999 enfredsaftale, den såkaldte Rambouilletaftale. Den albanskeoprørsbevægelse accepterede aftalen, men Jugoslaviens præsidentMilosevic afviste den.

  • Den 24. marts 1999 indledte NATO derfor intensive luftangreb iSerbien og Kosovo. Dette fik serberne til at starte en blodigudrensning og fordrivelse af Kosovos albanske befolkning. Mangeblev henrettet, og ca. 800.000 blev drevet over grænsen tilAlbanien og Makedonien.

  • Efter 78 dages bombardementer trak serberne sig tilbage, og derblev indsat en FN-ledet administration og fredsbesvarendeNATO-styrker i Kosovo.

KrigenKosovo

Facebook
Twitter