96 dræbte politikere er den vigtigste historie fra Mexicos midtvejsvalg. Derudover står præsidenten til et lille nederlag

Det netop overståede midtvejsvalg blev et af de blodigste i Mexicos historie.

Midtvejsvalget beskrives som en afstemning, der skal gøre status over præsident López Obrador, der er tre år inde i sin seks års embedsperiode. (Foto: Pedro PARDO © Ritzau Scanpix)

Brutale voldsudgydelser og tilmed drab er en tilbagevendende faktor ved lokal- og parlamentsvalg i Mexico. Og gårsdagens midtvejsvalg var desværre ingen undtagelse.

I alt 96 politikere er blevet dræbt siden september sidste år, hvilket gør valget - og den dertilhørende valgkamp - til en af de blodigste i landets historie.

35 af de dræbte politikere var kandidater ved midtvejsvalget.

Det er decideret gruopvækkende rapporter, som lokale og internationale medier kan berette om, efter at Mexicos 93 millioner stemmeberettigede borgere i weekenden havde mulighed for at sætte deres kryds.

I delstaten Baja California, der grænser op til USA, kastede en mand et afhugget hoved mod et valgsted i Tijuana. Flere ligdele blev desuden fundet i plastikposer i nærheden, oplyser lokale medier ifølge BBC.

Ved et andet valgsted i delstaten blev flere ligdele fundet i to stemmebokse. Og i delstaten Chiapas, der ligger i sydøst, blev fem ansatte ved et valgsted skudt og dræbt.

Flere valgsteder lukkede desuden tidligere end planlagt, fordi de blev truet af bevæbnede grupper. Andre steder måtte stemmeafgivningen midlertidigt afbrydes på grund af angreb.

  • Lokalt politi overvågner stemmeafgivningen i delstaten Guerrero. (Foto: Pedro PARDO © Ritzau Scanpix)
  • Mexicos præsident Andres Manuel Lopez Obrador ser ud til at gå en smule tilbage ved midtvejsvalget. Et endeligt resultat ventes først i næste uge. (Foto: HENRY ROMERO © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Fingerpeg om præsidentens popularitet

Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, gik for tre år siden blandt andet til valg på et opgør med volden, der har præget Mexico i årtier.

Weekendens midtvejsvalg ventes derfor at give et aktuelt billede af opbakningen til regeringen med Obrador i spidsen. Halvvejs inde i sin seksårige embedsperiode er præsidenten nemlig blevet kritiseret for at have svigtet sit løfte om at sætte en stopper for volden.

Kritikere mener, at regeringen har fejlet i forhold til volden i Mexico. Her kan du møde 52-årige Luis Adrian Quiroz, der er utilfreds med præsidenten:

Ifølge BBC er stemmeprocenten akkurat kravlet op på 51 procent. Foreløbigt tegner der sig et resultat, hvor præsident Obradors parti og allierede parter går tilbage. Ifølge målingerne står de til mellem 265 og 292 af de 500 pladser i parlamentet.

Et endeligt resultat ventes først i næste uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk