99 procent af coronatilfælde i australsk delstat kommer fra karantænehoteller

Udbrud i delstaten Victoria kobles til utilstrækkelig isolation af rejsende.

Delstaten Victoria i Australien indførte 2. august en ny hård nedlukning af samfundet i seks uger. (Foto: JAMES ROSS © Scanpix)

Syv udlandsrejsende kan forklare stort set hele det nuværende udbrud af coronavirus i den australske delstat Victoria.

Et institut har undersøgt den genetiske kode for netop det virus, som er løs i Victoria. Og 99 procent af tilfældene kan spores tilbage til to hoteller, hvor borgere kom i karantæne efter rejser til udlandet.

Det kom frem mandag under en høring om karantænehotellerne, skriver australske ABC News.

Victoria indførte 2. august en ny hård nedlukning af samfundet i seks uger, da smitten kom ud af kontrol. Delstaten registrerede mandag 25 dødsfald med covid-19 - det højeste tal under pandemien.

Hotellet Rydges on Swanston i Melbourne er arnestedet for den største klynge af smitte i Victoria. (Foto: JAMES ROSS)

Familie starter smittekæde

Tirsdag har høringen afdækket, at en familie på fire personer har startet en smittekæde, som tegner sig for over 90 procent af tilfældene i Victoria netop nu.

Familien var i karantæne efter en udlandsrejse på hotellet Rydges on Swanston i Melbourne i begyndelsen af maj, da de begyndte at få symptomer på covid-19.

25. maj var hele familien testet positiv. Det samme gjaldt tre ansatte på hotellet. Derfra har smitten så spredt sig i samfundet.

To mindre klynger af smitte i Victoria kan spores til rejsende, som var i karantæne på Stamford Plaza Hotel i Melbourne.

Corona i Victoria

  • 17.028 smittede.

  • 334 dødsfald.

  • 657 indlagte, heraf 44 på intensiv.

  • Delstaten tegner sig for over 70 procent af alle smittetilfælde i Australien.

Tidligere foregangsland

Indtil udbruddet i Victoria blev Australien fremhævet som et foregangsland i kampen mod coronavirus.

Landet så i lang tid ud til at have bremset udbruddet, inden det rigtig kom i gang, med konsekvente tiltag i marts og april. Regeringen indførte blandt andet tvungen karantæne for borgere, som havde været på ferie i udlandet.

Det blev op til de enkelte delstater at håndhæve karantænen, og i Victoria gik noget tydeligvis galt. Det er netop det, som den igangværende høring forsøger at afdække.

Høringen om karantænehotellerne holdes i Melbourne. Den vil munde ud i en rapport til november. (Foto: JAMES ROSS)

Rygter om sikkerhedsvagter

Regeringen i delstaten er tidligere blevet kritiseret for, at den satte private sikkerhedsfirmaer til at holde øje med de hjemvendte rejsende, der var i karantæne.

Michael Bonde Henriksen er som andre borgere i Victoria underlagt en hård lockdown. (Foto: PRIVATFOTO)

Borgerne i Melbourne har længe haft en klar fornemmelse om, at de private sikkerhedsvagter ikke var opgaven moden. Det fortæller virksomhedskonsulent Michael Bonde Henriksen, der har boet i storbyen i 25 år.

- Der har været rygter, og folk har publiceret billeder af vagter, der sov i gangene på hotellerne. Der har været rygter om, at de mod betaling har taget folk fra karantæne ud i byen, og at de har delt cigaretter og lightere med dem, fortæller han.

Så høringen om karantænehoteller overrasker ikke befolkningen. Men den vækker alligevel vrede.

- De andre stater har jo ikke haft problemer med hotelkarantæne. De brugte politi og militær til det. Her hyrede statsregeringen nogle billige sikkerhedsfirmaer, og det har haft kæmpe konsekvenser, især økonomisk. Det kommer til at koste en masse mennesker deres job, siger Michael Bonde Henriksen.

Dårlig træning

Under høringen har eksperter kritiseret det træningsprogram, som vagterne skulle gennemgå, inden de blev sendt ud til hotellerne.

Vagterne fik blandt andet at vide, at de ikke behøvede at bære værnemidler, så længe de holdt halvanden meters afstand til de karantæneramte.

Borgerne i Victoria må forlade deres hjem i en time om dagen for at få motion. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Det er dog stadig usikkert, præcis hvordan smitten for eksempel er hoppet fra familien på hotellet Rydges on Swanston til de ansatte.

Der har dog været mindst et tilfælde, hvor familien fik lov at forlade deres værelse, ledsaget af sikkerhedsvagter.