Åbne barer bekymrer britisk rådgiver: 'Vi bevæger os på en knivsæg'

Storbritannien kan blive ramt af en 'meget grim tilbagevenden' af virus, advarer ekspert.

Flere begivenheder den seneste uge har skabt bekymring for flere nye smittetilfælde i England. Blandt andet efter store fejringer af fodboldholdet Liverpools mesterskabstitel i torsdag. (Foto: Peter Byrne © PA Wire/PA Images)

Britiske barer, restauranter, hoteller og en stribe andre forretninger og virksomheder kan sige velkommen til deres kunder igen fra den 4. juli.

Men udsigten til at flere briter igen kan få sig en pint på en pub er ikke noget, der vækker entydig begejstring hos Jeremy Farrer, der er medlem af regeringens kriserådgivningsgruppe.

Han advarer om, at genåbningen kan give en 'meget grim tilbagevenden' med langt flere coronatilfælde.

- Vi bevæger os på en knivsæg i en meget usikker situation, særligt i England, og jeg forventer, at vi kommer til at se en stigning i antallet af nye tilfælde i løbet af de kommende uger, siger han til

BBC
.

Pubberne gør sig klar til igen at sælge pints til kunderne. (Foto: Adam Davy © PA Wire/PA Images)

Genåbningen sker for at få sat gang i de økonomiske hjul i Storbritannien, hvor der vil blive åbnet på forskellige tidspunkter på tværs af nationen.

I Skotland får ølhaver og udendørs restauranter lov til at åbne fra den 15. juli.

Nordirske pubber og restauranter kan åbne allerede på fredag den 3. juli.

Trods rådgivernes bekymringer opfordrer indenrigsminister Priti Patel folk til at gå på bar, så længe de opfører sig ansvarligt og følger rådene om afstand og god hygiejne.

Vil håndtere udbrud lokalt

Allerede inden genåbningen er der flere episoder, der har fået øjenbrynene til at løfte sig i Storbritannien, i lyset af den situation landet har stået i de seneste måneder. Blandt andet har billeder af propfyldte strande under denne uges

hedebølge
vakt bekymring for, at flere skal blive smittet med coronavirus.

Med temperaturer op mod 40 grader har der været pres på de engelske strande. Her i Bournemouth. (Foto: GLYN KIRK © Scanpix)

Det samme har ulovlige gadefester i storbyerne

London
, Manchester og Cardiff og Liverpool-fans, der har samlet sig i massefejringer af, at deres fodboldhold er blevet engelsk mester for første gang i 30 år.

Indenrigsminister Priti Patel understreger overfor

BBC
, at regeringen agerer ansvarsbevidst, og at eventuelle nedlukninger vil ramme langt mere lokalt, hvis smitten pludselig blusser voldsomt op igen.

Lige nu kan det blive relevant for byen Leicester, hvor der er i øjeblikket er en top på smittekurven med 658 nye tilfælde de seneste 12 dage.

- Vi har en ny mekanisme, der er blevet opskaleret og sat op til at

håndtere
lokale udbrud. Der vil komme hjælp til Leicester med blandt andet test og lokale myndigheder for at hjælpe at stoppe spredningen, siger hun til
BBC
.

Et af de hårdest ramte lande

Storbritannien er et af de lande, der har registreret flest coronarelaterede

dødsfald
under pandemien.

I alt er 43.634 personer døde med corona under

epidemien
. Det er 646
dødsfald
per million
indbyggere
. I det målestoksforhold er det kun Belgien, der har registreret flere
dødsfald
.

Storbritannien er også et af de seks europæiske lande, som det danske udenrigsministerium fortsat

fraråder
rejser til, fordi der er for mange nye smittede.

Facebook
Twitter