Åbne JFK-dokumenter: Ku Klux Klan, Castro-dusør og en stripper ved navn Kitty

Flere brikker i puslespillet om drabet på USA's præsident John F. Kennedy i 1963 kan falde på plads, siger historiker.

100.000 dollar for at dræbe Cubas præsident Fidel Castro. En stripper ved navn Kitty. Og var vicepræsident Lyndon B. Johnson medlem af Ku Klux Klan?

Allerede få timer efter det amerikanske nationalarkivs offentliggørelse af 2.800 tidligere hemmeligholdte dokumenter fra efterforskningen af drabet på den daværende amerikanske præsident John F. Kennedy i 1963 er amerikanske medier fyldt med saftige overskrifter.

Den danske historieprofessor og koldkrigsforsker Poul Villaume ser også frem til at få belyst flere brikker i puslespillet. Men de "rygende pistoler" skal offentligheden næppe forvente på baggrund af dokumenterne fra National Archives.

- Der bliver ikke frigivet dokumenter, som efterretningstjenesterne og præsidenten vurderer er til skade for USA's sikkerhedsinteresser. Med andre ord skal vi ikke forvente, at der er bomber, der bliver sprængt. Men der er flere dunkle områder, som måske bliver belyst nu, siger han.

Warren-kommissionen og Kennedys helbred

Poul Villaume håber på, at offentligheden bliver lidt klogere på Warren-kommissionen, som John F. Kennedys efterfølger nedsatte for at undersøge omstændighederne omkring attentatet i Dallas 22. november 1963.

- Der blev straks sat spørgsmålstegn ved kommissionen, fordi den entydigt afviste alle andre forklaringer, end at Lee Harvey Oswald var drabsmanden. Det var han givetvis også. Men det kunne være interessant at se, om der var efterretningsfolk, der stillede spørgsmål ved kommissionens resultater, siger Villaume.

En anden oplysning, som ikke er til skade for USA's sikkerhed, er hele spørgsmålet om John F. Kennedys helbred, der kan bidrage til fortællingen om præsidenten med den nærmest mytologiske status.

Som barn var John F. Kennedy ofte så syg, at familien jokede med, at myg løb en stor risiko ved at stikke ham. Som voksen led han af Addisons sygdom, også kaldet bronzesyge, som kan resultere i blandt andet psykisk og fysisk svækkelse, fordøjelsesbesvær og lavt blodtryk.

- Han var jo et omvandrende medicinskab og tog et hav af medikamenter. Der har været mange rygter om, at hans helbredstilstand var langt alvorligere end offentligt kendt, og at det var en af grundene til, at obduktionsrapporten ikke blev offentliggjort, siger Poul Villaume.

Der er givetvis masser at historienørder og konspirationsteoretikere, der vil have en fest med at læse de 2.800 sider, som næppe er blevet mindre interessante af, at USA's nuværende præsident Donald Trump i 11. time bremsede hundredvis af dokumenter fra offentliggørelse.

- Netop USA er jo konspirationernes hjemland. De elsker det. Så det her passer perfekt ind. Men personligt vil jeg lytte til de anerkendte faghistorikere i USA, som har specialiseret sig i John F. Kennedy, siger Poul Villaume.

JFK-forfatter: Hvem var Oswald?

En af de danskere, der har glædet sig til frigivelsen af dokumenterne, er øjenlægen Jens Mohr Thygesen. Han betegner sig som 'privat forsker' og har skrevet flere bøger med alternative udlægninger af det drab, der kaldes for 'alle konspirationsteoriers moder'.

Jens Mohr Thygesen er spændt på, om dokumenterne tegner en bredere profil af Lee Harvey Oswald, som Thygesen ikke mener var Kennedys morder. Oswald var i stedet en russisk lookalike, der blev hængt op på mordet, hævder forfatteren.

- Hvem var Lee Harvey Oswald? Det håber jeg, at vi bliver klogere på. Han var en højt betroet CIA-agent i 1950'erne, som hoppede af og tilbød hemmeligheder til russerne. Den Oswald, der blev sendt tilbage til USA, var en lookalike. Selvfølgelig har FBI og CIA filer på ham. Måske får vi noget at vide om de Oswalds, der var, siger Jens Mohr Thygesen.

Hvad var Kennedy-familiens egen rolle i forbindelse med drabet? Det er et andet spørgsmål, hvis svar måske kommer nærmere nu, siger JFK-forfatteren. Han finder det suspekt, at John F. Kennedys bror Robert 'Bobby' Kennedy slap for blive afhørt af Warren-kommissionen mod at han officielt accepterede dens konklusioner.

- Robert Kennedy ønskede næppe sin brors død, men han og Kennedy-familien spillede en rolle i Dallas. Sammen med Jackie Kennedy sendte Robert en uge efter mordet en fortrolig besked til russerne om, at det her ’var en højtstående amerikansk konspiration bag Oswalds riffel, og at Dallas var det ideelle sted at udføre det.’

Det tredje centrale svar, som Jens Mohr Thygesen søger, er efterretningstjenesten CIA's rolle i drabet på John F. Kennedy. Dele af efterretningstjenesten og præsidenten var på konfrontationskurs efter affæren om invasionen i Svinebugten i Cuba i 1961, der mislykkedes og blev en pinlig affære for Kennedy-administrationen.

- Der var en loyal del af CIA, og så var der en udbrydergruppe. Kennedy følte sig svigtet og sagde, at han ville ’splintre CIA i tusinde stykker’. Han fyrede de tre topchefer. Det skabte jo kæmpe dønninger. Og man mener, at der var en del CIA-folk involveret i mordet, siger Jens Mohr Thygesen.

Dusør på Castro, sexorgier og KKK-forbindelse

Flere af de største amerikanske medier har sendt adskillige journalister på natarbejde med næsen begravet i de mange dokumenter. Avisen Washington Post har fremhævet flere af dokumenterne.

Eksempelvis et FBI-memo fra 1964, der beskriver et møde med eksilcubanere, der forsøgte at prissætte drab på Fidel Castro, hans bror, Raul Castro, og deres ven, revolutionæren Ernesto 'Che' Guevara.

Ifølge memoet var holdningen i FBI, at den foreslåede pris på 150.000 dollar plus 5.000 dollar i udgifter var for høj. Parterne skulle være blevet enige om 100.000 dollar for Fidel Castro samt 20.000 dollar for henholdsvis Raul og Che Guevara.

Et andet memo fra 1960 beskriver en dyr Hollywood-escortpige, som blev udspurgt af Fred Otash, en kendt privatdetektiv fra Los Angeles, der søgte information om sex-fester, der angiveligt involverede John F. Kennedy, hans svoger, skuespilleren Peter Lawford, samt croonerne Frank Sinatra og Sammy Davis Jr.

En FBI-sagsfil indeholder oplysninger om forbundspolitiets forsøg på at finde en stripper ved navn 'Kitty' med et ukendt efternavn. Ifølge sagsfilen fortalte en anden stripper ved navn Candy Kane, at Kitty var en bekendt til Jack Ruby, natklubejeren fra Dallas, der skød John F. Kennedys drabsmand, Lee Harvey Oswald, den 24. november 1963. En skuespiller-agent ved navn Leon Cornman fortalte i den forbindelse til FBI, at der formentlig var tale om Kitty Raville, som begik selvmord i september 1963.

Ifølge en intern FBI-rapport fra maj 1964 fortalte en meddeler til FBI, at den racistiske organisation Ku Klux Klan påstod, at den var i besiddelse af et dokumenteret bevis for, at præsident Lyndon B. Johnson var tidligere medlem af klanen i Texas i begyndelsen af sin politiske karriere. Dokumenterne med beviser blev dog aldrig tilvejebragt.

Facebook
Twitter