To år efter lastbilangreb: Nice-børn slås fortsat med traumer

De psykiske sår er stadig ikke helet efter den blodige bastilledag i 2016.

Et blomsterdækket mindesmærke for ofrene fra Nice-angrebet i dag. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)

Det er præcis to år siden, at føreren af en hvid lastbil påkørte adskillige mennesker på strandpromenaden Promenade des Anglais i den franske by Nice.

Klokken var omkring 22.30, og mange familier overværede fyrværkeri-opvisningen i anledning af Frankrigs nationaldag.

I dag kæmper adskillige børn stadig med efterveerne af at være blevet øjenvidner til det, som kostede 86 mennesker livet og sårede flere end 300 personer.

- Vi så billeder, som vi ikke var klar til at se. Slet ikke, når vi var så unge, fortæller pigen Ornella til RTBF, en tv-station for den fransktalende del af den belgiske befolkning.

Ornella er et af de såkaldte ”14. juli-børn”, der fortsat modtager psykologhjælp to år efter lastbilangrebet i Nice. (© ITN)

Hun overværede hændelsen fra stranden sammen med sin halvsøster, mens forældrene tog sig af ofrene.

Reaktionen kom først måneder senere

Ornella er et af de mange såkaldte ”14. juli-børn”, der fortsat modtager psykologhjælp på CHU Lenval-hospitalet, som specialiserer sig i at tage sig af børn med traumer forårsaget af voldsomme hændelser som terrorangreb.

- Fra juli til oktober vil jeg sige, at jeg var en normal pige. Men så flippede jeg ud og følte et behov for at fortælle, hvad der skete. Min mor tvang mig til at tage derhen (hospitalet, red.), fordi hun vidste, at jeg ikke havde det godt, fortæller Ornella.

Først et år efter angrebet er hun begyndt at kunne mærke, at terapien virker.

Tusindvis af terapi-timer

Ifølge RTBCF har CHU Lenval-hospitalet foretaget flere end 3.200 konsultationer og er blevet nødt til at oprette et posttraumatisk center efter lastbilangrebet.

- Mange børn lider af depression. Vi ser personlighedsforstyrrelser, modstand og vrede. Børnene er i benægtelse, og vi observerer opmærksomhedsforstyrrelser, forklarer Florence Gittard Askenazy, som er afdelingsleder på centeret, til RTBCF.

Hændelsen har også ramt ufødte børn

18 gravide kvinder blev kørt på hospitalet den 14. juli, og samtlige kvinder har reageret kraftigt på hændelsen, ifølge børnepsykolog Lea Bruni:

- Fra det øjeblik, hvor disse mødre udviklede traume-reaktioner, har de været ude af stand til at tage sig af deres nyfødte, fordi deres hjerner stadig var omtågede. De har flashbacks og erindringer derfra, forklarer hun.

CHU Lenval-hospitalet vil fremadrettet dele ud af sin praktiske viden om traumebehandlingerne.

Efter to kilometers kørsel blev den 31-årige gerningsmand skudt af det franske politi, som betragtede hændelsen som et terrorangreb.

Siden er fulgt flere angreb med køretøjer i blandt andet Berlin og Stockholm.

Opdateret med korrektion af RTBF's forkortelse og målgruppe.