Årets spørgetime med Putin: Over en million russere er klar med spørgsmål

Lokale guvernører vil få kraftige hints til at finde nye job, når det årlige ring-til-præsidenten kører over skærmen torsdag.

Vladimir Putin vil torsdag svare på spørgsmål fra almindelige russere. (Foto: Ria Novosti © Scanpix)

For 13. gang er Ruslands Vladimir Putin klar til at indtage rollen som nationens ubestridelige leder, når almindelige russere torsdag formiddag klokken 11 kan tale direkte med præsidenten på live-tv.

Det er nemlig blevet tid til det årlige ring-til-præsidenten show, hvor Vladimir Putin i timer vil svare på alt fra udenrigspolitik over økonomi til politiske ledere rundt i landet.

Det er Vladimir Putin selv, som står bag konceptet, og Kreml har i år modtaget over én million spørgsmål fra nysgerrige russere.

Den stærke tsar

I showet vil Vladimir Putin fremstå som lederen, der vil Ruslands befolkning det bedste - men som ligesom alle andre må kæmpe med et stift bureaukrati, siger Jens Worning, som er tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg.

Og det er en slags modernisering af en fortælling om en stærk tsar, som Rusland stort set altid har haft.

- Det er idéen om den gode, stærke tsar, som vil befolkningen det godt. Hvad står imellem befolkningen og tsaren? Det gør det her uhyrlige bureaukrati. Og bureaukratiet er det her uhyrlige rovdyr, som er der, og vi kan ikke slippe af med det, men vi må lære at leve bedst muligt med det, siger Jens Worning.

Interessant for Vesten

Vladimir Putin når normalt at svare på omkring 80 spørgsmål, og hvert år er et af spørgsmålene ved betting-bureauerne, om han slår rekorden for udholdenhed - den lyder på 4 timer og 47 minutter og stammer fra 2013.

Ifølge Vladimir Putins talsmand, Dmitri Peskov, er der i alt kommet over én million spørgsmål, som Putins rådgivere vil udvælge fra, og i år er russerne særligt interesseret i udenrigspolitik - ikke mindst i forhold til en konfrontation med Nato, krisen i Ukraine og andre konflikten med Vesten.

- Så vi får også et barometer på den bekymring, der er i befolkningen, siger Jens Worning.

- Konflikten med Vesten kommer til at fylde meget i dag, og det er interessant for os, for det siger noget om, hvor vi står i konflikten, siger Jens Worning.

Farvel til guvernører

Et andet område er økonomien, men den bliver næppe et problem for Putin, fordi der på det seneste har været bedring på vej, samtidig med at han kan bruge anledningen til at pege på rådne elementer.

- Det, han også bruger det her til, er at lede Rusland, som dybest set er et uregerligt land. Så når der er regioner, som ikke har udbetalt pensioner og andre offentlige ydelser, så bliver spørgsmålet taget op, siger Jens Worning.

- Så får bureaukraterne ude i regionen en ordre om at tage sig sammen, og så vil sikkert se inden for det næste kvartal, at der er tre-fire guvernører, der finder et nyt job.

Showet begynder klokken 11 dansk tid.