Århundreders stridigheder begraves: Historisk pavebesøg i Lund

Første gang katolikker og protestanter afholder fælles mindehøjtidelighed.

Pave Frans rækker hånden ud mod protestanterne, når han i dag deltager i mindehøjtideligheden for reformationsåret i Lund (Arkiv foto) (Foto: MAX ROSSI © Scanpix)

Der skrives historie i dag, når pave Frans kommer til Lund i anledning af reformationsåret, der markerer 500-året for Martin Luthers opgør med den katolske kirke.

- Det at man for første gang i historien kan kigge på reformationen med et samlet blik og med en fælles ceremoni, det er historisk, det er stort og meget vigtigt, siger Bjørn Thomassen, lektor på Roskilde Universitet, skribent om religiøse emner ved Kristeligt Dagblad og i øvrigt selv katolik.

Det dybeste skisma i Europa

- Reformationsperioden er det dybeste skisma i Europas historie. Vi kan ikke overdrive, hvor vigtigt og stort det var, det, der skete dengang, siger Bjørn Thomassen.

Set med danske øjne er der mange ting, vi har lyst til at markere i dag, fordi Danmark er et protestantisk land. Men der fulgte også mange negative ting med reformationsperioden.

- Politiske stridigheder, religionskrige, Europa blev splittet op i mindre enheder. Så der er århundreders stridigheder begravet, når man siger 'reformation', understreger Bjørn Thomassen.

Det har taget meget lang tid at læge de dybe sår efter reformationen, men spørgsmålet er, hvorfor man ikke har kunnet gøre det før.

- Det har været nogle meget dybe konflikter, som har været svære bare at tale om. Hvis vi kigger 100 år tilbage - til 1917 - da foregik markeringen af reformationen i Tyskland under Første Verdenskrig. Her brugte man ceremonien til at fejre Martin Luther som en tysk helt. Man brugte bevidst markeringen af reformationen som noget, der skilte - vendt imod de katolske lande, siger Bjørn Thomassen.

Forbrødring længe undervejs

Så det er mange århundreders stridigheder, både religiøse og politiske, der i dag begraves i Lund. Men forbrødringen mellem katolikker og protestanter har været undervejs længe.

For tre år siden udkom rapporten ”Fra konflikt til fællesskab”, udgivet af Det Lutherske Verdensforbund og Vatikanets råd for kristen enhed. Man udgav også en bog med fælles bønner og fælles ritualer, som man kan bruge, når katolikker og protestanter mødes.

- Der har vi sådan set drejebogen til det, der sker i dag. Det er helt epokegørende, men det er vigtigt at forstå, at der ligger flere års arbejde bagved dette møde, hvor man sammen har formået at kigge på reformationen med nye briller, siger lektor på Roskilde Universitet, Bjørn Thomassen og tilføjer:

- Der er to vigtige ting i ceremonien i dag; For det første at kunne glædes over de gode ting, der hører til reformationen. Den anden: at udvise kritisk selvbevidsthed i forhold til de dårlige og negative ting, der også hørte reformationen til.

FacebookTwitter