Årsag til strømsvigt ukendt

Strømmen er langsomt ved at vende tilbage til New York og de øvrige storbyer i det nordøstlige USA og Canada, der blev ramt af et totalt strømsvigt sent torsdag. Årsagen var måske et lynnedslag, der satte 21 kraftværker ud af spillet.

Strømmen er langsomt ved at vende tilbage til New York og deøvrige storbyer i det nordøstlige USA og Canada, der blev ramt afet totalt strømsvigt sent torsdag.

 Se billedserieStorbyernei det nordøstlige USA og Canada gik i stå, da strømmen forsvandttorsdag eftermiddag.Strømmen forsvandt

Canadiske embedsmænd har sagt, at strømsvigtet måske blevfremprovokeret af et lyn, som slog ned i Mohawk-kraftværket vedNiagara Falls i den amerikanske delstat New York nær den canadiskegrænse.

Lynnedslaget satte en kædereaktion af strømsvigt i gang og påtre minutter brød 21 kraftværker ned eller blev lukket afsikkerhedshensyn. Blandt dem ni atom-kraftværker.

Strømsvigtethar ramt en stor del af de nordøstlige USA og Canada, herunderflere storbyer. Foto: ABC, © APTN

Ifølge den canadiske premierminister, Jan Chretiens kontor kanet alvorligt strømudfald på et atomkraftværk i den amerikanskedelstat Pensylvania være årsagen til strømsvigtet.

Uanset årsagen står det fast, at hele den nordøstlige del af USAog dele af Canada mistede strømmen.

50 millioner mennesker ramt

Omkring 50 millioner mennesker var berørt af strømsvigtet. Mestdramatisk i storbyerne New York, Cleveland, Detroit og Boston iUSA, og Toronto og Ottawa i Canada.

Black OutHistoryEtfrivilligt projekt, der samler beretninger om de store BlackOutsBlack Out History

Strømmen gik i New York netop som myldretiden begyndte.Tusindvis af mennesker sad fast i elevatorer og det underjordisketognet.

Andre tusinder strømmede ud på byens gader, enten for at dannesig et overblik over situationen, eller for at begynde på den langegåtur hjem.

December2002: En isstorm plager Midtvesten og Syden i USA, og 1,2 millionermennesker i blandt andet South Carolina afskæres frastrømforsyning.

Juni 2000:Californiens guvernør indfører strømrationering i skiftende dele afstaten.

Juli 1999:For stort strømforbrug udløser et strømsvigt, som varer i 19 timerog påvirker 200.000 mennesker på New Yorks Manhattan.

Januar1999: Orkanen "Georges" hærger i det sydlige USA, og næsten 700.000i Florida og den midterste del af kysten ved Den Mexicanske Golfstår uden el.

Januar1998: New York, det nordlige New England og dele af Canada udsættesfor en massiv isstorm, der resulterer i, at tre millioner ikke harstrøm.

September1989: Orkanen "Hugo", som har en vindhastighed på op til 160kilometer i timen, medfører, at næsten 700.000 er uden strøm idelstaterne Alabama og South Carolina.

Juli 1977:Lyn får strømmen til at forsvinde i New York, og millioner er udenel.

November1965: 30 millioner mennesker i otte stater i det nordøstlige USAsamt Ontario-provinsen i Canada er uden el efter en bølge afstrømsvigt.Strømsvigt i Nordamerika

Strømmen på vej tilbage

Ved midnat dansk tid begyndte elektriciteten så småt ved at vendetilbage i New York-området.

- Strømmen er ved at komme igen fra nord og vest. Det er enkompliceret og tidskrævende proces, som skal samordnes, sagde NewYorks borgmetser Michael Bloomberg.

Bloomberg sagde videre, at strømsvigtet ikke har krævet nogenofre. Han tilføjede, at det fortsat er muligt at komme i kontaktmed alarmcentraler om nødvendigt.

Der er heller ingen meldinger om plyndringer eller uroligheder iNew York i forbindelse med strømsvigtet.

Guvernøren i delstaten New York, George E. Pataki, har indførtnødretstilstand i delstaten, oplyser det amerikanske tv-selskabCNN.

New York var senest udsat for strømsvigt i 1965 og 1977.

I 1977 førte den unormale situation til omfattendeplyndringer.

Facebook
Twitter