Abbas afbryder al kontakt med Israel i protest over metaldetektorer

Tre palæstinensere har i dag mistet livet efter sammenstød i den israelske by.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, er vred over de metaldetektorer, som de israelske myndigheder har installeret ved indgangen til Tempelbjerget i Jerusalem. (Foto: © ABBAS MOMANI, Scanpix)

Diplomatiet mellem Israel og Palæstina er sendt i fryseren.

For så længe den israelske regering nægter at fjerne de omstridte metaldetektorer, der har stået omkring Tempelbjerget i Jerusalem siden søndag i sidste uge, afviser de palæstinensiske myndigheder at kommunikere med Israel.

Det oplyser den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, her til aften i en tv-tale.

- Jeg annoncerer hermed, at alle kontakter med den israelske side vil være afbrudt, indtil de ophæver alle foranstaltningerne ved al-Aqsa-moskéen (som ligger på Tempelbjerget, red.) og genopretter status quo, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer i kølvandet på den krise, der begyndte fredag i sidste uge, efter at to israelske betjente var blevet skudt og dræbt i Jerusalem af tre palæstinensere, som havde israelsk statsborgerskab.

Det fik de israelske myndigheder til at lukke for adgangen til Tempelbjerget og al-Aqsa-moskéen, der er muslimernes tredje helligste sted.

Da området blev genåbnet søndag, havde de israelske myndigheder installeret flere metaldetektorer, og det blev mødt med fordømmelse og protester fra både palæstinenserne og resten af den muslimske verden - heriblandt i Tyrkiet og Indonesien, hvor der dagen igennem har været demonstrationer.

Det førte i dag efter fredagsbønnen til voldsomme sammenstød i Østjerusalem mellem mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker, og tre personer har ifølge tv-stationen Al-Jazeera mistet livet.

Derudover har der været konfrontationer på Vestbredden mellem unge palæstinensere og israelske soldater. Her til aften skriver nyhedsbureauet AP, at to israelere fra en bosættelse er blevet stukket ihjel af en palæstinenser.