Abe: Kina og Japan har ansvaret for regionens fred og velstand

Japans premierminister mener, at Japan og Kina skal arbejde sammen for at bevare fred i regionen.

Kina og Japan har brug for hinanden, siger Japans premierminister Shinzo Abe efter samtaler med den kinesiske leder Xi Jinping. (Foto: Kim Kyung-Hoon © Scanpix)

Trods kold luft mellem lederne af Japan og Kina mener den japanske premierminister, Shinzo Abe, at Kina og Japan skal stå sammen.

- Japan og Kina, vi har brug for hinanden. Vi har et ubrydeligt bånd. Vi har begge ansvaret for fred og velstand - både i regionen og i verden, siger han efter et møde med den kinesiske præsident.

Mandag var første gang, at de to ledere, Xi Jinping og Shinzo Abe, mødtes, siden de blev udnævnt til henholdsvis premierminister og præsident. Mødet fandt sted i forbindelse med topmødet i Det Økonomiske Samarbejdsforum for Asien og Stillehavsområdet (Apec), der i år bliver holdt i Kina.

Håber på fortsat dialog

Forholdet mellem Beijing og Tokyo, som historisk set altid har været koldt, er nået et af de laveste punkter i flere årtier, blandt andet fordi begge lande mener, at de har ret til en ubeboet øgruppe i Det Østkinesiske Hav.

Premierminister Abe siger, at begge parter håber, at dialogen vil fortsætte, men han kan ikke svare på, hvornår de skal mødes igen.

- Mange lande forventer at se en forbedring i forholdet mellem Japan og Kina. Mange ledere har fortalt mig, at de er glade for, at mødet fandt sted, siger han.

Tætte økonomiske bånd

Kina og Japan er tæt forbundet økonomisk, men på grund af japanernes voldsomme invasion af Kina under Anden Verdenskrig har der været politiske stridigheder i flere årtier.

Forholdet kulminerede, da Japan i 2012 nationaliserede Senkaku-øerne, som på kinesisk hedder Diaoyu.

To japanske embedsmænd fortalte dog, at øerne ikke blev nævnt på mandagens møde, der varede omkring en halv time. Heller ikke Abes besøg til Yasukuni helligdommen i december blev nævnt.

Helligdom til soldater

Helligdommen er viet til soldater, som er døde i krig for kejseren, hvilket får både Kina og Sydkorea op af stolene, da de mener, at helligdommen er et symbol på fortidens militarisme og repræsenterer en misforstået opfattelse af Japans krigeriske fortid.

Mødet mellem Xi og Abe var et køligt og stift møde, og sådan er stemningen forblevet mellem dem ved resten af Apecs møder.

/ritzau/AFP