Abekopper spreder sig i Europa: WHO-chef bekymret for sommer og festivalsex

USA's præsident siger, at alle bør være bekymrede over udbrud med abekopper.

Et udsnit i 50 gange forstørrelse viser hud, der i et laboratorie er blevet inficeret med abekopper. (Foto: CDC © Ritzau Scanpix)

Normalt er det en sygdom, der spreder sig i Afrika, men i øjeblikket har flere lande i Europa registreret smittede med abekopper.

I dag kunne sundhedsmyndighederne i Wien bekræfte, at også Østrig har registreret det første smittetilfælde, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En mandlig patient er overført til hospitalet med feber og udslæt.

Dermed slutter Østrig sig til listen af europæiske lande, der på det seneste har konstateret smittetilfælde. Den rummer i forvejen Sverige, Tyskland, Belgien, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Storbritannien.

Norge gik også i går i gang med smitteopsporing, da en person, der besøgte Oslo tidligere på måneden, har fået påvist sygdommen.

Og i Storbritannien siger læger, at man på "daglig basis" finder nye smittede, rapporterer The Guardian. Fredag havde Storbritannien 20 tilfælde, men tallet ventes at stige i løbet af de næste uger.

I nat var der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO optalt 92 bekræftede tilfælde og 28 mistænkte tilfælde af abekopper i lande, hvor sygdommen normalt ikke findes.

Udbruddet fik fredag den europæiske chef for WHO til at udtrykke bekymring.

- Som vi kommer ind i sommeren i Europa med store forsamlinger, festivaler og fester, er jeg bekymret for, at smittespredningen kan tage til, da de tilfælde, vi i øjeblikket opdager, er blandt personer, der har været seksuelt aktive, og da symptomerne er ukendte for mange, sagde Hans Kluge fra WHO ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fredag indkaldte WHO til et hastemøde om sygdomsudbruddet.

Normalt ikke dødelig

Abekopper er en virussygdom, der kan findes både hos dyr og mennesker. Den er udbredt i Afrika, men det er usædvanligt, at den spreder sig uden for kontinentet.

I øjeblikket er der også konstateret smittede i USA, Canada og Australien.

Symptomerne er typisk feber, kulderystelser og udslæt med blærer, som kan give sår.

Normalt vil sygdommen ikke være dødelig, fortæller overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

- Den er i familie med rigtige kopper og giver en sygdom, der minder om, men er meget mildere. Sædvanligt er det en sygdom, man selv kommer sig af, forklarede han fredag til DR.

Sundhedsstyrelsen forventer da heller ikke, at sygdommen vil være dødelig, hvis den skulle komme til Danmark.

- Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail.

Flere smittede er mænd

Styrelsen har dog iværksat retningslinjer, så man er klar i det tilfælde, at sygdommen skulle dukke op i Danmark.

Styrelsen har også taget kontakt til Aids-fondet og LGBT+ Danmark for at få hjælp til at sprede budskabet om at have god hygiejne og bruge kondom under sex for at forebygge smitte mod abekopper.

Flere af de aktuelle tilfælde af abekopper i Europa har nemlig været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse, oplyser styrelsen.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, siger søndag, at udbruddet er noget, "alle bør være bekymrede over".

Han siger, at sundhedsmyndighederne i USA er ved at undersøge mulige behandlinger og vacciner.

- Vi arbejder hårdt for at finde ud af, hvad vi skal gøre, siger Biden ifølge nyhedsbureauet Reuters.