Abnorme mængder radioaktivt materiale i vandet i Japan

Niveauet af det radioaktive materiale caesium-134 er 24,8 gange højere end de tilladte mængder i havet nær Fukushima.

Der er målt hvad der bliver betegnet som abnormt store mængder af radioaktivt materiale i havvand nær det jordskælvsramte atomkraftværk i Japan.

Oplysningerne kommer fra energikoncernen Tepco, der ejer atomkraftværket i Fukushima.

Niveauet af jod-131 er 126,7 gange højere end normalt, mens niveauet af caesium-134 er 24,8 gange højere end de normale mængder.

Nyheden om det voldsomme udslip af radioaktivt materiale i havet omkring Fukushima-værket kommer efter en weekend, hvor der ellers var tegn på fremgang i arbejdet med at få ulykken under kontrol.

Og det nye udslip er ikke det eneste tilbageskridt.

Flere tilbageskridt

Tidligere i dag blev arbejdet med at køle Fukushima-værkets reaktor tre ned brat afbrud, da grå røg pludselig steg op fra reaktoren.

Netop reaktor tre er en af hårdest skadede af de i alt seks reaktorer på atomkraftværket. Den blev ramt af en eksplosion i forrige uge - og indeholder stærkt giftigt plutonium.

Røg fra reaktor to

Senere kom der også røg fra reaktor to. Der er ikke målt højere stråling efter dagens røgudslip. Men det internationale atom-energi-agentur er fortsat stærkt bekymret.

- Hele situationen på Fukushima er fortsat meget alvorlig. Min vurdering har ikke forandret sig - det stadigvæk en meget alvorlig situation, siger formanden for agenturet Yukiya Amano.

Stråling i fødevarer

Og problemerne ser ud til at fortsætte - senest er der konstateret stråling i flere fødevarer.

Myndighederne har forbudt salget af spinat og mælk fra fire regioner omkring Fukushima-værket. Akiko Shikano er hjemmegående husmor og hun tager situationen alvorligt.

- Jeg vil helt sikkert forsøge at undgå at købe de varer, siger Shikano.

FacebookTwitter