Abort-forbud står for døren i Polen: Hundredtusinder på gaden i protest

Abortmodstanderne ser ud til at trække det længste strå i Polen, men aktivisterne har ikke tænkt sig at give op.

Den polske abortlovgivning var i forvejen betragtet som den strengeste af sin slags i Europa. I går blev den strammet yderligere, hvilket fik hundredtusinder polakker på gaden over hele landet. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)

Kampen om retten til abort har bølget frem og tilbage i Polen de seneste år. Nu ser det ud til, abortmodstandere og den konservative polske regering vinder slaget.

Den polske regering underskrev nemlig i går en domsafsigelse fra den polske højesteret.

Den siger, at det er forfatningsstridigt at få foretaget en abort - også selvom fosteret har misdannelser.

Loven vil i praksis gøre det nærmest umuligt at få foretaget en abort.

Det er stadig lovligt at få foretaget en abort, når graviditeten er sket som følge af incest eller voldtægt.

Sidste år blev der foretaget 1.100 legale aborter i Polen. 1.074 af dem blev foretaget, fordi fostret havde misdannelser.

Loven træder i kraft, 14 dage efter regeringen har underskrevet den.

Her fra skal læger altså umiddelbart afvise kvinder, der ønsker at få foretaget en abort. Med mindre graviditeten som sagt sker som følge af incest eller voldtægt.

Aktivister giver ikke op

Regeringens tiltag fik hundredtusinder på gaden i byer over hele Polen for at vise deres utilfredshed med loven.

Aktivisterne, der kæmper for retten til fri abort, har ikke tænkt sig at anerkende loven.

- Der vil sikkert være læger, der vil lyve og sige, at loven er blevet ændret, og som vil forsøge at afvise at hjælpe med abort. Vi vil finde hver og en af jer, vi vil gå til domstolene med hver og en af jer, lød det fra Marta Lempart, der er leder af den polske organisation Kvinders Strejke.

  • En demonstrant har tændt et romerlys, en anden holder et skilt, hvorpå der står "Abort efterlyses". Aktivisterne kæmper for retten til abort. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)
  • Her er det billeder fra landets hovedstad, Warszawa, hvor den største demonstration fandt sted i går. Over de seneste år har der været store demonstrationer mod den konservative regerings abortlov, der praktisk talt forbyder abort helt. Loven står til at træde i kraft inden længe. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)
  • Polen har i forvejen en af Europas strengeste abortlovgivninger. Det er således kun lovligt at få foretaget en abort, hvis fostret har svære misdannelser. Den mulighed vil den konservative polske regering nu fjerne. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)
  • Det anslås at helt op mod 400.000 polakker gik på gaden i aftes for at vise deres utilfredshed med udsigten til, at den ny abortlovgivning træder i kraft. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)
  • Marta Lempart leder organisationen Kvinders Strejke. Hun siger, hun vil slæbe alle læger, der nægter at udføre en abortoperation, for retten. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)
1 / 5

Langvarig kamp

Det er egentlig tre måneder siden, den polske højesteret afgjorde, at det er forfatningsstridigt at få fjernet et foster - også selvom det har misdannelser.

Men først nu har den polske regering underskrevet den lov, der vil effektuere højesterettens dom.

Sandsynligvis fordi dommen fik flere hundredtusinder polakker på gaden i efteråret, hvor højesteretten afsagde dommen.

Kritikere af det polske regeringsparti, Lov og Orden, beskylder regeringen for at have gjort højesteretten til et værktøj, de kan få gennemført deres yderst konservative politik med. Blandt andet denne stramning af abortlovgivningen.

EU har desuden kritiseret den polske regering for at indskrænke retsstatsprincipperne i landet.

Den katolske kirke er meget magtfuld i Polen, og omkring 90 procent af befolkningen er katolikker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter