Abortdrama i Marokko: Journalist benådet af marokkansk konge

En dom mod en journalist om abort og sex udenfor ægteskabet blev i går trukket tilbage.

Den marokkanske journalist Hajar Raissouni forlod igår det fængsel, hun var blevet dømt til at sidde i i et år efter en dom for abort og sex udenfor ægteskabet. (Foto: Fadel Senna © Scanpix)

Der blev i går fældet glædestårer og uddelt kram fra den 28-årige kvindelige journalist Hajar Raissouni.

Kvinden blev tilbage i august idømt et års fængsel for at få en abort og for at dyrke sex udenfor ægteskabet. Begge dele er strengt forbudt i Marokko.

Udover kvinden blev hendes forlovede, en gynækolog, en medicinsk assistent og en narkoselæge også dømt for at tage del i den formodede abort.

Men i går trak den marokkanske konge, Mohammed VI, dommen tilbage.

- Denne benådning er et udtryk for barmhjertighed.

- Kongen ønsker, at parret kan få en god fremtid, der overholder både religiøse og retslige regler på trods af den fejl, de begik. Fejlen blev dog behandlet lovligt af landets retsinstanser, udtalte en talsmand for kongen i følge The Guardian.

Den marokkanske journalist Hajar Raissouni blev løsladt samtidig med sin kæreste, Rifaat Al Amine. De havde begge fået en dom på et år. (Foto: Fadel Senna © Scanpix)

Hævn over journalistisk arbejde

Hajar Raissouni er journalist, og hun arbejder på mediet Aknbar al-Yaum, der forholder sig kritisk til den marokkanske regering. Raissouni er desuden niece til en muslimsk teolog, som er tidligere leder af en islamisk indflydelsesrig gruppe.

Raissouni siger selv, at hun ikke fik fortaget en abort, og at hun derimod var på klinikken, fordi hun havde fået en blodprop, der skulle opereres væk.

Raissouni blev anholdt på vej ud af en klinik, hvor politiet eskorterede hende til en anden klinik for at få foretaget medicinske prøver mod hendes vilje.

Kvinden har samtidigt udtalt til Al-Jazerra, at hun blev spurgt om sit arbejde som journalist og sine familieforbindelser til onklen.

- Meningen med min anholdelse var at få hævn over mit journalistiske arbejde, sagde hun.

Marokanske demonstranter protesterede mod dommen mod Hajar Raissouni tilbage i september. (Foto: YOUSSEF BOUDLAL © Scanpix)

Stor kritik af den marokkanske regering

Dommen mødte i september stor kritik fra aktivister, som krævede, at Raissouni blev løsladt.

Behandlingen, som Raissouni modtog i forbindelse med sin anholdelse, er af aktivisterne blevet beskyldt for at være tortur.

- Hun skulle aldrig have været i fængsel til at starte med, siger et medlem af Amnesty International til The Guardian.

- At angribe Hajar Raissouni og at snage i hendes privatliv - kun fordi hun er journalist - er endnu en indikator på en indsnævret mulighed for til at udtrykke sig i Marokko.

Det anslås ifølge Al-Jazerra, at der foretages mellem 600 og 800 ulovlige aborter om året.