Abortforslag nedstemt: Polens regering kapitulerer overfor kvinderne

Det polske parlament har radikalt ændret holdning til et forslag om abortforbud efter massive protester - men modstanden mod abort er ikke et overstået kapitel i Polen.

Nogle gange betaler det sig at protestere - i hvert fald fik de titusindvis af kvinder, der i mandags gik på gaden mod et nyt lovforslag om bort, i dag den polske regering til at forkaste forslaget. Men nye forslag kan være på vej, vurderer kommentatorer. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

Polske kvinders demonstrationer mod abortstramninger må have gjort indtryk på det konservativt-katolske regeringsparti Lov og retfærdighed.

Her til formiddag har parlamentet i Warszawa i hvert fald forkastet et forslag om at stramme Polens i forvejen strenge abortlov — et forslag, som for halvanden uge siden blev sendt til videre behandling i parlamentet med samtlige af regeringspartiets medlemmer som fortalere.

- Jeg kan forsikre, at Lov og retfærdighedspartiet fortsat vil beskytte livet. Det, der er foreslået, er ikke det rigtige - det vil have den modsatte effekt, lød det fra partiets formand, Jarosław Kaczyński, fra talerstolen, få minutter før afstemningen i dag.

352 parlamentsmedlemmer stemte for at forkaste forslaget, 58 medlemmer stemte imod og 18 stemte ikke. Og skuffelsen var stor hos initiativtagerne til forslaget, abortmodstandere i den katolske forening Ordo Iuris:

- En nation, der dræber sine egne børn, er en nation uden fremtid, sagde Joanna Banasiuk, talskvinde for organisationen.

Protester for polske livmodere

Politikernes kovending kommer, efter at titusinder af polakker i weekenden og mandag klædt i sort demonstrerede mod forslaget i byer over hele Polen og i en lang række europæiske byer som Bruxelles, London, København og Prag - med slagord som ”Vi vil ikke være mødre bag tremmer” og ”De forbander vores livmodere”.

Med det omdiskuterede lovforslag ville abort udelukkende være lovlig, hvis graviditeten truer kvindens liv. Samtidig skulle indføres op til fem års fængselsstraf for abort - både for kvinden og for den læge, der foretager indgrebet.

I forvejen har Polen én af Europas strengeste abortlove: Abort er allerede ulovligt i Polen, som det er i dag — det er kun muligt at få abort i tre tilfælde:

  • Hvis graviditeten er et resultat af voldtægt eller incest

  • Hvis fostret viser sig at uhelbredeligt sygt eller handicappet

  • Hvis graviditeten truer kvindens helbred

Har undervurderet kvinderne

Modstanden mod en strengere abortlov er stor: Kun seks procent af polakkerne vil stramme loven, som den ser ud i dag. 56 procent vil bevare den nuværende abortlovgivning, og 28 procent vil liberalisere muligheden for abort.

Den polske regering har simpelthen undervurderet Polens kvinder, lyder det fra polske kommentatorer. Abortforbuddet påvirker millioner af kvinders liv direkte - og millioner af fremtidige polakkers liv. Og modstanden mod en stramning af abortloven er så bred, at også polakker, som stemmer på det konservative regeringsparti, afviser det.

Men sagen slutter ikke nødvendigvis her.

Regeringen er ifølge en række politiske iagttagere så også på vej med et nyt forslag - en stramning af den allerede strenge abortlov, men mindre end det oprindelige forslag: Et forbud mod abort, hvis fosteret er handicappet, eksempelvis ved Downs syndrom, eller har en uhelbredelig sygdom.