Abortmodstandere går i offensiv i USA

Guvernøren i den amerikanske delstat South Dakota har underskrevet en lov, der afskaffer den fri abort og gør det til en forbrydelse for læger at foretage abort.

Kampen om den legale adgang til abort vil nu spidse til i USA. Modstanderne håber på et næsten totalt forbud. (Foto: Brendan Smialowski © Scanpix)

Guvernøren i den amerikanske delstat South Dakota har underskrevet en lov, der afskaffer den fri abort og gør det til en forbrydelse for læger at foretage abort.

Loven vil end ikke tillade afbrydelse af en graviditet der er følgen af en voldtægt eller resultat af incest. Heller ikke risiko for den gravides kvindes helbred vil give en læge, der udfører abort, straffrihed.

Ingen smuthuller

Strafferammen går op til fem år, og læger skal kun kunne undgå straf, hvis en abort er nødvendig for at redde en kvindes liv.

Den republikanske guvernør Mike Rounds betegner selv loven som et velkalkuleret frontalangreb på retten til abort, der blev fastslået af USA's Højesteret for 33 år siden.

Den nye abortlov træder i kraft til sommer, men aborttilhængere overvejer nu om de skal indbringe loven for en forbundsdomstol med påstand om at den strider mod USA's forfatning, eller om de skal indsamle underskrifter mod loven.

Skriver 16.700 stemmeberettigede borgere i staten i løbet af de kommende tre måneder under på et krav, skal loven udsættes og stilles til folkeafstemning til november.

Ender i Højesteret

Begge skridt vil betyde en udsættelse af lovens ikrafttræden, og loven vil med usvigelig sikkerhed bevæge sig frem til USA's Højesteret, hvor den vil blive en anledning til en direkte konfrontation om abortspørgsmålet.

At abortmodstanderne kan få medhold i Højesteret er i dag mere sandsynlig end på noget tidspunkt siden Højesteret i 1973 afgjorde sagen, der er kendt som "Roe mod Wade", og tillod abort.

Præsident Bush fik i sidste halvdel af 2005 mulighed for at udpege hele to nye dommere til Højesteret. Begge er konservative, og selv om de under Senats-høringerne forud for deres godkendelser omhyggeligt understregede at de ikke vil gå ind i sager, der omhandler abort, med forudfattede meninger, er der ingen tvivl om at de er abortmodstandere.

Ikke det eneste

Lignende lovforslag har i måneder simret i en halv snes delstater, skriver det amerikanske dagblad The New York Times, og nævner blandt andre Ohio, Missouri, Georgia og Tennessee. Det ene kammer i delstatskongressen i Mississippi har netop vedtaget et forslag, der forbyder abort undtagen når graviditeten er følge af voldtægt eller incest, eller hvis der er fare for kvindens liv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk