Abortrettigheder, arbejdsløshed og catalansk uafhængighed: Bliv klogere på, hvem spanierne kan stemme på

Der er i dag valg i Spanien for tredje gang på fire år.

Valgstederne lukker klokken 20. Her ses to nonner stemme i Barcelona. (Foto: lluis Gene © Scanpix)

Det er under et år siden, at Spanien fik en ny premierminister, men i dag stemmer spanierne igen om, hvem der skal sidde på pladserne i parlamentet.

Det er tredje gang på blot fire år, at der er parlamentsvalg i landet, men der er nye spillere med i år.

Normalt kæmper socialisterne og de konservative om magten, men den her gang er der fem partier, der skal deles om stemmerne - blandt andet et yderligtgående højrefløjsparti, der står til storme ind i parlamentet.

De seneste meningsmålinger spår en smal sejr til den siddende socialistiske premierminister Pedro Sanchez, men han har ikke et flertal at danne en regering med.

Valgets hotte emner er Cataloniens uafhængighed, arbejdsløshed, illegal invandring og lighed.

Det er de fem partier PSOE, Podemos, Partido Popular, Ciudanos og Vox, der kæmper om de 350 spanske mandater. Her kan du læse om, hvad de lover de spanske vælgere, ifølge BBC.

1

PSOE

Spaniens premierminister Pedro Sanchez. (Foto: Rafael Marchante © Scanpix)

Det socialistiske midterparti på stemmesedlen. De vil have de rige spaniere til at betale mere i skat, og så vil de have hævet minimumslønnen gradvist.

Grænsekontrollen skal blive mere 'fair', mener de, ligesom de også vil styrke ligestillingen samt Cataloniens handlefrihed.

Står til 30 procent af stemmerne.

2

Unidas Podemos

Spidskandidaten Pablo Iglesias for det meget venstreorienterede Podemos. (Foto: JAVIER Soriano © Scanpix)

Et venstrefløjsparti med et stort fokus på ligestilling. De kæmper blandt andet for LGTB-rettigheder, og at der skal feminisme på skoleskemaerne.

Derudover vil de have flytninges rettigheder optimeret og lempet reglerne for familiesammenføring. De vil have hævet minimumslønnen, indføre en 34 timers arbejdsuge og lave et program, der skal beskytte unge mod arbejdsløshed.

De går ind for at styrke catalansk autonomi.

Står til 13 procent af stemmerne.

3

Partido Popular

Den konservative kandidat Pablo Casado fra det, der på dansk hedder Folkets Parti. (Foto: Gabriel bouys © Scanpix)

Det konservative parti vil sætte hårdere ind for illegal immigration, og så vil de forbedre integrationen for efterkommerne af immigranter, så anden generation 'kan føle sig 100 procent som spanske statsborgere'.

De vil have sænket minimumslønnen, indføre store skattelettelser og forbedre forholdene for innovation.

Abortrettigheder skal mindskes. Der skal blandt andet oprettes rådgivningscentre og være mere støtte til gravide kvinder med det formål, at færre gør brug af abortretten.

Cataloniens autonomitet skal indskrænkes ifølge dem.

Står til 20 procent af stemmerne.

4

Vox

Santiago Abascal er leder for højrefløjspartiet VOX. (Foto: JUAN MEDINA © Scanpix)

Alleryderst på højrefløjen ligger Vox. De nationalistiske værdier er kernen i partiet, der går mod et fremragende valg med mottoet 'Spanien frem for alt'.

Deres mærkesager tæller afskaffelse af fri abort samt indskrænkelse af Cataloniens autonomitet, hjemsendelse af illegale immigranter, styrkelse af de spanske grænser, hævede krav for statsborgerskab og skattelettelser.

Du kan læse mere om dem her. De har ikke siddet i parlamentet før, men står til 11 procent af stemmerne.

5

Ciudadanos

Albert Rivera er kandidat for højrefløjspartiet Ciudadanos. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Højreorienterede Ciudandanos vil indføre topskattelettelser, men også indføre særlige undtagelser for dem, som arbejder, men stadig ligger under fattigdomsgrænsen. De vil også gerne have mere grænsekontrol.

Beskyttelse af LGTB-rettigheder og kamp mod diskrimination er også på partiets program.

De vil afskaffe Cataloniens autonomitet.

Står til 15 procent af stemmerne.

6

Hvad nu?

Her stemmes der i en by nær Malaga. (Foto: JORGE GUERRERO © Scanpix)

En meningsmåling fra starten af ugen viste, at fire ud ti vælgere endnu ikke havde besluttet sig for, hvem de skulle stemme på. Når valgstederne lukker klokken 20, kommer den første exit poll.

Som det ser ud lige nu, står Pedro Sanchez til sejren, men ikke til at få nok stemmer til at lave en etpartisregering. Dermed skal han formentlig ud og finde et flertal hos de andre partier - hvis de altså vinder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter