Tema Magtkampen i Zimbabwe

Det har været en begivenhedsrig søndag i det afrikanske land Zimbabwe.

Mindst tre gange i løbet af dagen troede befolkningen, regeringen, militæret og hele verden, at præsident Robert Mugabe ville trække sig efter knap 40 år på posten som landets leder.

Dagen endte med en forvirrende tale, som formentlig fik millioner af mennesker til at tabe underkæben, og Mugabe fastholder - endnu - sit greb om præsidentposten.

Sådan forløb dagen:

"Træk dig, Mugabe"

(© sCANPIX)

Mugabe og hans hustru, Grace Mugabe, har siddet i husarrest siden onsdag, hvor militæret tog magten i landet.

Tusindvis af zimbabweanere har gennem hele weekenden været på gaden i hovedstaden Harare, og i dag starter dagen med, at folket endnu en gang er på gaden flere steder i landet for at vise, at de forventer, at præsidenten trækker sig.

Mugabe holder møde med hæren

(© sCANPIX)

Mugabe holder møde med Zimbabwes øverste hærchefer og generaler - de fleste regner med, at det bliver Mugabes afgang som præsident, og befolkningen venter i spænding på udfaldet.

Mødet varer timer, og der kommer ingen meldinger ud til den ventende omverden.


Regeringspartiet afsætter Mugabe

(© sCANPIX)

Imens Mugabe holder møde med militæret, afsætter regeringspartiet Zanu-PF ham som leder, og præsidentens hustru, Grace Mugabe, bliver smidt ud af partiet og vil blive retsforfulgt - hun var formentlig tænkt som Mugabes efterfølger.

Zanu-PF oplyser, at man vil indlede en effektiv proces for at fjerne Mugabe fra præsidentposten.

Den tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa - som sandsynligvis står bag militæroperationen i onsdags - blev indsat som partiets nye formand.

Tusindvis fejrer afsættelsen

(© sCANPIX)

I hele Zimbabwe samles befolkningen på gader, i parker og på pladser for at fejre, at Mugabe er blevet afsat som leder af regeringspartiet Zanu-PF.

Der bliver holdt taler, og politiske eksperter og iagttagere skiftes til at gentage analysen om, at Mugabes resterende tid som præsident kan tælles i timer.

"Træk dig - eller se frem til en rigsretssag"

(© sCANPIX)

Regeringspartiet holder pressemøde, og Patrick Chimawasa fra Zanu-PF's partiledelse oplyser, at hvis ikke Mugabe trækker sig senest i morgen klokken 12, vil der blive indledt en rigsretssag mod ham.

Samtidig meddeler partiet, at den tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa vil blive indstillet som partiets kandidat til præsidentposten.

Mugabe taler til nationen

(© sCANPIX)

Den statsejede tv-kanal i Zimbabwe, ZBC, meddeler, at Mugabe vil tale til befolkningen i en live-transmitteret udsendelse - rundt om i hele landet og verden samles folk i spænding foran fjernsyn.

Mugabe toner frem på skærmen omgivet af militærchefer og højtstående regeringsfolk.

I en godt 20 minutter lang tale fortæller præsidenten, at han vil stå i spidsen for regeringspartiets kongres i december - han annoncerer mod forventning ikke, at han trækker sig.

Efter talen slog lederen af Zimbabwes krigsveteraner fast, at deadlinen i morgen klokken 12:00, som Zanu-PF har sat for Mugabes farvel, stadig er gældende - trækker han sig ikke, vil der blive rejst en rigsretssag mod ham.