Acta på vej i skraldespanden

For bare to uger siden var den kontroversielle aftale ACTA ved at blive vedtaget. Men nu er Europa-Parlamentet ved at smide aftalen i skraldespanden.

Demonstranter på gaden i Polen efter ACTA-underskrivning iført symbolske masker. (© Scanpix)

- Stop Acta, stop Acta, stop Acta!

Sådan har det lydt foran Europa-Parlamentet i Strasbourg i dag. Her demonstrerede omkring 30 parlamentarikere mod aftalen. Med sig havde de bannere med et mere høfligt "Nej TAK til acta".

Dårlig aftale

Én af dem var Margrethe Auken, medlem for SF:

- Det her er en rigtig dårlig aftale. Du risikerer, at hvis dit barn danser til popstjernen Lady Gaga, og du ptager det og lægger videoen ud på nettet, så risikerer du, at du ikke bare skal erstatte, at du har brugt hende, men du skal oven i købet erstatte den million seere, som synes det var en fed video.

Brug for tid

Efter planen skal Parlamentet stemme om aftalen til juni. Men der har endnu ikke været ordentlig debat om den. Morten Løkkegaard, som er medlem for Venstre, siger:

- Der er både meldt vedkommende og irrelevante og ukorrekte sager ud om aftalen. Vi har brug for tid til at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

Urealistisk afstemning

22 EU-lande har underskrevet Acta, men flere af dem har trukket deres godkendelser tilbage. Det kan ikke nås inden sommer, mener Løkkegaard.

- Det er urealistisk, at vi kan stemme om den til juni. Der er stillet så mange spørgsmål, at sagens parter og EU-landenes regering er nødt til at gå tilbage og undersøge den igen. Alt det lugter af, at det kommer til at tage tid.

Død aftale?

Imens ligner tusinder af demonstranter, som i weekenden over hele Europa viste deres vrede imod Acta, et dødsstød for aftalen. De føler, blandt andet at den begrænser deres frihed til at dele videoer og musik på internettet. Og selv i Europa-parlamentet er der stor tvivl om, om aftalen går igennem.

- Alt tyder på, at vi har et flertal imod. Både formanden for Parlamentet, den socialdemokratiske gruppe, de konservative og os i den Grønne gruppe er skeptiske.

Underminerer frihed på nettet

Formålet med ACTA er at beskytte ophavsret. Den skal give rettighedshavere mulighed for at forhindre private brugere, som kopierer deres musik, tekster eller video. Men aftalen underminerer ifølge kritikere det frie internet, vi har i dag, siger Margrethe Auken.

Acta er allerede blevet underskrevet af 22 EU-lande - herunder Danmark - samt Australien, Canada, Japan, Marokko, New Zealand, Singapore, Sydkorea og USA. Men alle 27 medlemslande og Europa-Parlamentet skal underskrive og godkende teksten, før EU kommer med i aftalen.

Facebook
Twitter